Oblačno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Pri hore Brown Mountain sa už 100 rokov objavujú záhadné svetlá
Zdielať na

Pri hore Brown Mountain sa už 100 rokov objavujú záhadné svetlá

Dve oranžové gule vznášajúce sa približne tri metre nad zemou sa objavujú už sto rokov pri hore Brown Mountain v Severnej Karolíne. Pred 50-mi rokmi ich tam tobjavil Steve Woody, keď bol na love so svojim otcom.

Záhadné svetlá sa na tomto mieste zjavujú kontinuálne už sto rokov. Podľa internetového portálu myfox8.com sa zatiaľ nepodarilo objasniť ich pôvod. "Neprišlo mi to strašidenlné alebo, že by som si myslel, že to bolli Marťania. Bolo to skrátka jedinečné. A je to stále rovnako farebné a intenzívne, ako to bolo, keď som mala dvanásť rokov," opísal svoje pocity s mystickými svetlami Steve Woody.

Cestovky ponúkali vyhliadkovú jazdu

Záhada láka do oblasti nielen lovcov paranormálnych javov, ale aj bežných turistov. V apríli sa konalo na radnici v Morgantonu sympózium venované tomuto javu. Navštívilo ho 120 ľudí, ktorí za účasť na ňom zaplatili v prepočte približne 15 eur. Davy ďalších nadšencov čakali pred dverami v nádeji, že sa dostanú dovnútra na poslednú chvíľu. Cestovné kancelárie dokonca ponúkali špeciálne okružné jazdy s výkladom.

Guľový blesk?

Svetlo údajne po prvýkrát zbadal 24. septembra 1913 miestny rybár. Ten tvrdil, že sa červené svetlá v hore objavujú každý deň. V roku 1922 sa prípadom začali zaoberať pracovníci z geologického ústavu. Podľa nich sa jednalo o odrazy reflektorov áut, vlakov alebo požiarov.

Profesor fyziky a astronómie Daniel Cato tieto argumenty pripúšťa, zároveň sa ale domnieva, že v niektorých prípadoch bolo zdrojom svetla niečo iné. Predpokladá, že by sa mohlo jednať o guľový blesk. "Pokiaľ sa guľové blesky od prírody tvoria prednostne v tomto mieste, máme prinajmenšom možnosť sledovať podmienky, za akých vznikajú. Inak je totiž beznádejné sa pokúšať študovať guľové blesky, pretože sa objavujú náhodne, a teda nevieme, ke ich hľadať," dodal.

Zatiaľ vša žiadna z týchto teórií nebola oficiálne potvrdená. Záhadné svetlá inšpirtovala tvorcov televíznych a rozhlasových seriálov, kníh či piesní. Zmienka o nich bola aj v hádam najznámejšom seriáli venovanom paranormálnym javom - Akty X. V pláne je taktiež usporiadať ďalšie sympózium, ktorého súčasťou by bol aj súťaž o najlepšiu fotografiu či video týchto svetiel.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

youtube.com

Súvisiace články