Oblačno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
V Česku padlo liedalo, okolie Čáslavy ohrozuje radiácia
Zdielať na

V Česku padlo liedalo, okolie Čáslavy ohrozuje radiácia

U Chotusic na Kolínsku v Česku v stredu predpoludním havarovalo vojenské lietadlo Antonov AN-30B. Na palube malo byť 23 pasažierov, siedmi sa zranili. Lietadlo následne vzbĺklo, hasičom sa požiar podarilo dostať pod kontrolu okolo pol jednej. Okolie nehody je uzavreté kvôli zvýšenej radiácii...

Unikla z lietadla radiácia?

Na palube lietadla sa nachádzajú aj rontgenové snímače používané pri leteckom snímkovaní (využívajú sa v rámci ženevských konvencií na kontrolu vojenských základní a zisťovanie, či krajina nevyvíja nové zbrane). Hasiči a armáda preto uzavreli okolie nehody, ktoré následne merali dozimetrami. Tie zistili zvýšenú radiáciu, z miesta blízko nehody preto vykázali aj štáb TV JOJ.

Nevysunul sa podvozok

Predbežnou príčinou nehody mala byť porucha podvozku. Pri pristávaní sa nevysunul správne a lietadlo prešlo celú dráhu. Až za ňou ho zachytil núdzový systém. Podľa tn.cz hlásila reportérka TV Nova: "Lietadlo je v polovici zlomené. Zostalo z neho len zadná časť a kabína pilota. Priestor pre cestujúcich od krídiel po chvost je zničený."

Let mal podľa portálu novinky.cz pristávať v Pardubiciach, ale kvôli úprave tamojšej pristávacej dráhy bol mimoriadne odklonený do Čáslavy. Ruská strana o tom vedela.

Zranený Rus v ohrození života

Na palube lietadla bolo podľa portálu tn.cz 23 ľudí, z toho 9 Čechov a 13 Rusov. Zranených má byť niekoľko ľudí, české weby hovoria o siedmich. Jedného ošetrili záchranári priamo na mieste, okrem toho majú byť zranení piati Rusi a jeden Čech. Na miesto zamierili všetky záchranné zložky.

Štyria zranení boli podľa portálu eurozpravy.cz prevezení do kolínskej nemocnice. Dvoch ďalších transportovali do Prahy. Obaja sú ruskej národnosti. 29-ročný muž má popáleniny na 10 percentách tela, u druhého, 31-ročného muža mali lekári podozrenie na popáleniny horných dýchacích ciest, ktoré vyšetrenie potvrdilo. Je preto v ohrození života.


Zväčšiť mapu

Lietadlo sa snažilo pristáť, zišlo z dráhy

Podľa predbežných informácií ruské vojenské lietadlo malo zísť z dráhy v momente, keď pristávalo, po náraze do zeme vzbĺklo. Nehoda sa stala neďaleko letiska v meste Čáslav.

Požiar stroja sa profesionálnym a dobrovoľným hasičom podarilo uhasiť už okolo pol jednej. "Zatiaľ nie je jasný rozsah nehody," informovala aj hovorkyňa polície Vendulka Marečková.

Pozorovacia misia

Ruské vojenské lietadlo sa v Česku zúčastnilo pozorovacej misie v rámci Zmluvy o otvorenom nebi. Päťdennú pozorovaciu misiu Rusko zahájilo v pondelok. Akcia je tento rok prvou v rámci inšpekčnej aktivity podľa spomínanej zmluvy.

AN-24 má tragickú históriu aj na Slovensku

Lietadlo typu AN-30B bolo vyrobené v 70 rokoch 20. storočia. Ide o špeciálnu verziu stroja AN-24. Ten využívali aj slovenské ozbrojené sily.

A to až do tragédie v roku 2006, keď pri pristávaní na letisku v Košiciach havarovalo so 43 vojakmi na palube, vracajúcimi sa z misie v Kosove. Lietadlo AN-30 lieta aj na civilných linkách v Rusku, na Ukrajine či vo Vietname. Posádku zvyčajne tvorí 7 ľudí.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy