Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sporným nákupom to nekončí. Armádu čaká modernizácia
Zdielať na

Sporným nákupom to nekončí. Armádu čaká modernizácia

Medializovaná sporná obmena dvoch vojenských dopravných lietadiel L-410 za 9,8 milióna eur bola vraj v súlade zo zákonom. Tvrdí to minister obrany Martin Glvač podľa ktorého sa to udialo na základe zmluvy na modernizáciu. Nedošlo tak k súťaži, do ktorej by sa mohlo zapojiť viac dodávateľov. Armádu čakajú ďalšie novinky.

Médiá vraj šíria nepravdy

Obmenu dvoch dopravných lietadiel L-410 za 9,8 milióna eur nepovažuje minister obrany Martin Glváč ani náčelník generálneho štábu Peter Vojtek za žiadny problém. Podľa Glváča sa tým naopak môžu pochváliť.  "Nevnímam túto obmenu, získanie týchto dvoch lietadiel ako žiadny problém a veľmi dôrazne sa ohradzujem proti akýmkoľvek nepravdám, ktoré som si v médiách vypočul," vyhlásil dnes Glváč.

Denník Sme totiž minulý týždeň priniesol informáciu, že rezort obrany nakupuje bez verejnej súťaže dve menšie dopravné lietadlá L-410 turbolet. Obchod sa uskutočňuje zmluvou na vykonanie modernizácie. Štát sa rozhodol, že staré lietadlá vymení za nové, za ktoré doplatí. Nedošlo tak k súťaži, do ktorej by sa mohlo zapojiť viac dodávateľov.

Proces bol v poriadku, tvrdí Glváč

Podľa Glváča je všetko v poriadku. "My sme sa dokonca chceli týmto nákupom chváliť," hovorí. Firmu Manipul, ktorá pri nákupe robila sprostredkovateľa medzi rezortom a výrobcom lietadiel, Glváč podľa vlastných slov vôbec nepozná. Podľa denníka Sme sa spoločnosti Manipul na ministerstve obrany za vlády Smeru darí. Glváč to poprel. Tvrdí, že firma mala v rezorte zákazky aj za vlády SDKÚ a aj za ministrovania Ľubomíra Galka (SaS). Práve podľa Galka bol nákup dvoch L-410 zbytočný. "Prečo potom Galko zaplatil splátku 2,4 mil. eur za tieto lietadlá?" reagoval Glváč.

Glváč vysvetľoval, že proces obstarávania lietadiel L-410 sa začal v máji 2009 a vychádzal z potrieb Ozbrojených síl (OS) SR. Peniaze na obmenu lietadiel našli v rozpočte na rok 2012. Mesiac december 2012 bol podľa Glváča pre rezort obrany veľmi úspešný, podarilo sa im ušetriť približne 10 miliónov eur.

Armádu čaká modernizácia

I napriek zníženému rozpočtu vraj čaká našu armádu  modernizácia. Vojaci by mali dostať novú výstroj a podľa šéfa rezortu  sa bude  modernizovať najmä v pozemnom vojsku. Napokon boli to práve delostrelci, čo sa Bratislavčanom predviedli salvami prvý deň nového roka. 

Vezmeme si príklad od susedov

Posledné slovo nepadlo podľa ministra Glvača ani v prípade modernizácie nášho nadzvukového letectva. Slovenskí piloti v súčasnosti využívajú ruské stíhačky MiG-29, ktoré majú v priemere asi 16 rokov. Ich prevádzku vraj s ťažkosťami zabezpečovala v predchádzajúcich rokoch kanibalizáciou starších strojov a ich opätovné uvedenie do prevádzky by stálo takmer 20 miliónov eur. Slováci preto uvažujú o ceste svojich českých susedov. Tí si 14 stíhačiek prenajali do Švédov.

Ochrana vzdušného priestoru je otázna

Otázniky visia však  nad  nekompletnými vrtuľníkmi MI 17, ktoré po škrtoch predchádzajúceho vedenia rezortu trčia v skladoch podľa Glváča ako skladačka lego. Pokiaľ ide o ochranu vzdušného priestoru, po stretnutí premiérov Fica a Nečasa stále ostáva otvorená otázka spoločnej ochrany vzdušného priestoru.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy