Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Tajomstvá leteckej katastrofy 1966. Zabudnutá tragédia
Zdielať na

Tajomstvá leteckej katastrofy 1966. Zabudnutá tragédia

Najväčšia letecká tragédia a pritom viac ako 40 rokov takmer zabudnutá. Minisériu o páde dopravného lietadla z roku 1966 teraz uzavrieme. Miesto havárie v kopcoch nad bratislavskou Račou donedávna našiel málokto.

Po roku 1989 postavili pamätník

Bývalý režim pochopiteľne nemal záujem pripomínať si fatálne zlyhanie pilotov a socialistického letectva, pri ktorom zomrelo všetkých 82 cestujúcich, medzi nimi aj 5 občanov Československa. "V zásade táto tragédia zostala dosť dlho zabudnutá," tvrdí autor pamätníka na Sakrakopci Peter Marosz. 

Nič by sa na tom nezmenilo ani po roku 1989, nebyť nadšencov, ktorí sa skontaktovali s bulharskou komunitu a  pozostalými. "Sme si povedali, že by bolo fajn, keby sme urobili nejaký trvácnejší pamätník," hovorí Marosz. Od myšlienky bol len krok k činu.

Vzniklo nové pietne miesto

"Našiel som potom vyhodený kríž v obci pri Laborci, tak som ho zobral do kufra a povedal som si s kamarátmi, že postavíme ho na Sakrakopci," opisuje autor pamätníka. A tak po dlhých 44 rokoch od nešťastia, v roku 2010,  vzniklo na kopci nad Račou pietne miesto.

"Môj otec sa o tejto tragédii dozvedel až odo mňa a vôbec verejnosť o tom nevedela, prečo to tak je, to sa dá hodiť na komunistický režim, ktorý nemal rád problémy a ututlával veci," dodal Marosz.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy