Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Tajomstvá leteckej katastrofy 1966. O život prišla aj operná diva
Zdielať na

Tajomstvá leteckej katastrofy 1966. O život prišla aj operná diva

Na palube bulharského lietadla, ktoré havarovalo 24. novembra 1966 v lesoch nad bratislavskou Račou zahynula aj bulharská speváčka. V ten deň dokonca oslavovala sviatok. Katarína Popová mala sľubne rozbehnutú kariéru. Posledné hodiny svojho života neplánovane trávila v Bratislave.

Tým, že neletel sa zachránil

"Aj také teórie boli, že sa popíjalo, dokonca nejaká oslava tej speváčky, ktorá tam letela s nimi," opisuje svedok. Operná diva Katarína Popová v deň tragédie oslavovala meniny. V bulharskom kalendári totiž slávi Ekaterina sviatok o deň skôr, ako u nás - nie 25., ale presne 24. novembra.

Bulharské lietadlo s 82 cestujúcimi kvôli hmle v Prahe neplánovane pristálo v Bratislave ešte predpoludním. Cestujúci a posádka tak neplánovane strávili viac ako 4 hodiny na bratislavskom letisku, kým sa nad Prahou nezlepšilo počasie. "Neviem, či mala meniny alebo niečo, už na letisku robili nejaký takýto žúr alebo čo a povedzme, či to nepokračovalo aj v lietadle, to už nikto dneska nepovie...," dodáva svedok.

Dokonca sa traduje historka, že jeden ruský cestujúci sa zachránil. Keď videl, čo sa deje na letisku, odmietol vraj v Bratislave nastúpiť do lietadla. "Zrejme videl, čo tam posádka robí, ako sa baví, on povedal, že s touto posádkou neletí, čím si zachránil život. Či je to opravdivé alebo nie, je ťažko potvrdiť," hovorí svedok.

Pilot svojvoľne porušil inštrukcie

Ďalšia konšpiračná teória hovorila o atentáte na bulharského veľvyslanca v NDR -  generála Byčarova, ktorý tiež zahynul v lietadle. Údajne sa ho chcel zbaviť jeho politický protivník - prvý tajomník Ústredného výboru KS Bulharska Todor Živkov. Nikdy sa však nenašli žiadne dôkazy, ktoré by túto konšpiračnú teóriu potvrdzovali.  

Čo to o prístupe pilotov naznačuje aj svedectvo Karola Hatvaniho, ktorý pracoval v 60. rokoch na bratislavskom letisku ako letecký kontrolór. V 1968 emigroval do Austrálie, kde žije dodnes. V osudný deň mal dopoludňajšiu zmenu. Jeden z najskúsenejších bulharských pilotov, ktorý letel do Bratislavy už niekoľkokrát, pri neplánovanom pristávaní v Bratislave o 11:50 svojvoľne porušil navádzacie inštrukcie z dispečerskej veže.

Pokrčil som plecami a šiel domov

"Keď som o 13tej končil službu, stretol som sa na chodbe s kapitánom bulharského lietadla. Pýtal som sa ho, prečo neleteli cez Veľké Kostoľany. Odpoveď znela, že celý čas boli za lietadlom CSA, počasie bolo dobré, vraj stále to lietadlo pred sebou videli a či je v tom nejaký problém. Nuž, poznajúc situáciu, pokrčil som plecami a šiel som domov,"  opisuje situáciu Hatvani.

Lietadlo krátko po 16.20 pri odlete do Prahy havarovalo na Sakrakopci v lesoch nad Račou. Zomrelo všetkých 82 cestujúcich. Vyšetrovacia komisia nakoniec nemohla jednoznačne zistiť príčinu nehody najpravdepodobnejšie je, že piloti  nezhodnotili terénne podmienky a počasie.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy