Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tajomstvá leteckej katastrofy 1966. Na palube zahynulo 82 ľudí
Zdielať na

Tajomstvá leteckej katastrofy 1966. Na palube zahynulo 82 ľudí

O leteckej katastrofe z roku 1966 sa hovorí pomerne málo. Bulharské lietadlo sa pri páde v lesoch nad bratislavskou Račou roztrhalo na kusy. Skazu, akú poznáme z filmov, nemal šancu prežiť nikto z 82 cestujúcich.

Takmer zabudnutú tragédiu zo zimy roku 1966 dodnes sprevádzajú tajomstvá a konšpiračné teórie. Pre hmlu na pražskom letisku malo lietadlo na trase Sofia-Praha-Berlín neplánované medzipristátie v Bratislave. Keď sa počasie nad českou metropolou zlepšilo, bulharské lietadlo dostalo pred pol piatou večer povolenie pokračovať v lete do Prahy.

Do Prahy lietadlo nedoletelo...

Tam už však Iljušin so 74. cestujúcimi a 8 členmi posádky nikdy nedoletel. V osudný deň sa dnes už 85-ročný pán Ľudovít vracal z práce domov z do Rače. Horizont Karpát v neskorý 24. novembrový deň roku 1966 oslňovalo rýchlo zapadajúce slnko. "Sledoval som to lietadlo, stále tá výška bola minimálna, ako zvyknú... dostal sa do tohto lesného porastu, záblesk a kúdol dymu," hovorí Ľudovít.
svedok

Pár minút po štarte, iba 8 kilometrov od letiska, lietadlo nad Račou zachytilo vrcholce stromov, pilot ho už nedokázal zdvihnúť. Ak by aj preletel ponad Sakrakopec, za ním ho čakali oveľa vyššie vrcholy Karpát. "To už bola katastrofa hotová, došlo k poškodeniu lietadla," uviedol Ľudovít.

Lietadlo pristálo zlomené

Neovládateľný stroj klčoval stromy. Tie mu lámali krídla. Lietadlo na zem pristálo už bez krídiel a roztrhané na kusy. Rozlomený trup sa nakoniec zakliesnil medzi dva buky. Záchranári sa dostali len pod horu, ďalej museli ísť viac ako kilometer peši lesom. Bola už tma a začalo ešte aj husto snežiť. Prví dobrovoľníci sa podľa svedkov dostali k lietadlu až po viac ako hodine.

Nikto neprežil. Prevažne išlo o cestujúcich, ktorí sa vracali z kongresu komunistickej strany v Sofii. Hlboko v lesoch nad bratislavskou Račou smrť našlo 45 Bulharov, 16 Maďarov, päť Čechov, Nemcov, traja Brazílčania, dvaja občania Čile, Argentínčan, Hondurasan, Japonec, Švajčiar, Tunisan ako aj Brit so slovenskými koreňmi z Mezilaboriec. "Zrejme bolo aj ťažko identifikovať osoby," dodáva Ľudovít.

Vojaci uzavreli miesto nehody

V ten osudný novembrový večer roku 1966 pomáhalo záchranárom veľa dobrovoľníkov z Rače, ktorí poznali terén. Vojaci miesto nešťastia na celý týždeň uzatvorili pred zvedavcami, aj zo strachu z rádioaktivity.  Na palube mal byť jód na lekárske účely. "Bolo to ohraničené takým povrazom, tam bol vstup a boli vojenské hliadky rozmiestnené, čiže nebol prístup, ani keby ste sa chceli poza humná dostať, ako sa hovorí...," hovorí Ľudovít.
svedok

Pád lietadla ruskej výroby vtedajší komunistický režim veľmi nerozpitvával, tragédia mala rýchlo zapadnúť do zabudnutia. Aj preto sa čoskoro začali šíriť rôzne konšpiračné teórie.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy