Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
40 ROKOV PO. Prežili pád lietadla vďaka kanibalizmu
Zdielať na
Zahraničie

40 ROKOV PO. Prežili pád lietadla vďaka kanibalizmu

Ich lietadlo sa zrútilo v horách, kde šanca na záchranu bola takmer nulová. Tí, čo prežili, pochovali svojich kamarátov a následne vykopali. Na to, aby nezahynuli, ich museli začať jesť. Z tohto príbehu mrazí aj po 40 rokoch.

V horách prežili 72 dní

Medzi známe letecké nešťastia patrí havária z 13. októbra 1972, pri ktorej sa uruguajské lietadlo, mieriace do Čile, v nepriaznivom počasí zrútilo v Andách. Na palube bolo celkovo 45 ľudí vrátane uruguajského ragbyového tímu. Prežila približne polovica. Na to, aby v drsných podmienkach a s minimálnymi zásobami nezomreli všetci, boli nútení svojich mŕtvych kamarátov jesť.

Pre pomoc sa vybrali dvaja odvážlivci. Museli prejsť Andami dúfajúc, že natrafia na civilizáciu. Akoby zázrakom sa im to podarilo. Jeden z najslávnejších príbehoch 20. storočia sa po 72 dňoch v mrazivých horách šťastne skončil. Jeho hrdinovia však žijú dodnes.

Večne živé spomienky...

Medzi mužmi vzniklo zvláštne puto, ktoré ich bude spájať do konca života. Každý z nich sa s tragédiou, ktorá im veľa vzala i dala, vyrovnáva po svojom. To, že ich táto situácia dohnala ku kanibalizmu, berú ako nevyhnutnú súčasť prežitia.

Pri príležitosti výročia sa v Uruguayi konala ceremónia s výstavou fotiek a artefaktov z havarovaného lietadla. Bývalý hráči odohrali aj pamätný rugby zápas.

wikipedia.org

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy