Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Na Marse vyčíňal piesočný vír! Stúpal do výšky 20 kilometrov
Zdielať na

Na Marse vyčíňal piesočný vír! Stúpal do výšky 20 kilometrov

Sonda obiehajúca okolo Marsu zachytila na povrchu planéty mohutný piesočný vír. Takéto víry sa na temných rozľahlých miestach vyskytujú, tento bol však výnimočný. Stúpal až do výšky 20 kilometrov.

Sonda Mars Reconnaissance Orbiter zaznamenala gigantický vír už 14. marca, ale až teraz americký Národný úrad pre letectvo a kozmonautiku (NASA) zverejnil záznam tohto javu. 

65 metrov široká ryha

Diabolský vír po sebe zanechal na povrchu planéty viditeľnú, zhruba 65 metrovú širokú ryhu. Bol ale omnoho vyšší než pozemské tornáda. Ohromujúcu výšku 20 kilometrov vedci vypočítali na základe dĺžky tieňa, ktorý vír vrhal.

Aj napriek tomu, že atmosféra na Marse je omnoho redšia než na Zemi a atmosférický tlak je tam v porovnaní s našou planétou zhruba sekundový, vetry, ktoré tam fúkajú sú dostatočne silné na to, aby vyvolali dramaticky vyzerajúcu udalosť. V sledovanej oblasti možno v prašnom povrchu pozorovať veľa rýh, ktoré sú pozostatkami vyčíňania práve takých mohutných vírov. 

Piesok by človeku zničil skafander

Pozorovanie vetrov na Marse, má veľký význam aj pre prípravu ľudskej misie na planétu. "Kvôli nízkej hustote atmosféry by s vami ani silný vietor veľmi nezatriasol," tvrdia vedci z Arizonskej univerzity. "Tieto vetry vynesú do ovzdušia mnoho častíc piesku a prachu, ktoré môžu ľahko poškriabať povrch skafandra, ak by sa prieskumník ocitol vo vnútri tohto monštra," doplnili.

TV JOJ

Súvisiace články