Oblačno
17°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Komunistický skanzen oslavoval storočnicu. Takto to vyzeralo
Zdielať na

Komunistický skanzen oslavoval storočnicu. Takto to vyzeralo

Severná Kórea oslavovala storočnicu. Pri príležitosti osláv poprvýkrát od nástupu do úradu prehovoril vodca Kim Čong-un. Počas osláv sa v hlavnom meste konala vojenská prehliadka, program vyvrcholil pompéznym ohňostrojom...

Severokórejský vodca Kim Čong-un prehovoril pri príležitosti zahájenia osláv stého výročia narodenia jeho starého otca Kim Ir-sena, ktorý je považovaný za zakladateľa Kórejskej ľudovej demokratickej republiky.

Nevypočítateľnosť režimu znepokojuje

Podľa zahraničných agentúr, na vojenskej prehliadke v hlavnom meste Pchojnjang, taktiež KĽDR predstavila údajne novú raketu, ktorá má byť doplnkom severokórejskeho arzenálu. Ten spolu s vývojom jadrových zbraní a celkovou nevypočítateľnosťou miestneho režimu značne znepokojuje medzinárodné spoločenstvo.

Mladý Kim pred zaplneným hlavným námestím v Pchjonjangu hovoril pred desiatkami tisíc obyvateľmi o odkazu svojho dedka a vyzval k náporu na "konečné víťazstvo".

Nepodarené vypustenie rakety

Severná Kórea oslavuje Kimove narodeniny dva dni po neúspešnom vypustení balistickej rakety, ktorý mala údajne na obežnú dráhu vyniesť satelit. Spojené štáty a niektoré ďalšie krajiny sú ale presvedčené, že Pchjonjang sa snažil otestovať technológiu rakiet dlhého doletu.

Kim Čong-un čítal svoj prejav monotónne bez papieru na hlavnom námestí. Cez námestie pochodoval starostlivo pripravený sprievod vojakov a námorníkov. Po prejave sa Kim Čong-un uvoľnil, usmieval sa a vtipkoval s generálmi na pódiu, pred ktorým defilovali severokórejské rakety ako pripomienka toho, že navzdory piatkovému zlyhaniu má KĽDR stále k dispozícii značnú silu.

Armáda: 1,2 milióna vojakov

Podľa analytikov Kimov prejav aj vojenská prehliadka ukazujú, že sa aj nový severokórejsky vodca hodlá držať politiky "armáda na prvom mieste". Štát, ktorý v decembri minulého roka Kim Čong-un zdedil po svojom mŕtvom otcovi, disponuje armádou s 1,2 miliónom vojakov. Krajina, ktorá má 23 miliónov obyvateľov je nesmierne chudobná a má nevýkonnúp ekonomiku.

Tretí jadrový test?

Zahraničné rozviedky na základe snímkov z družíc predpokladajú, že KĽDR chystá tretiu jadrovú skúšku. "Medzinárodné zobraté teraz musia urobiť jadrový test, s využitím uránu len preto, aby ukázali, že by sme ich mali brať vážne," uviedol Andre Lankov, odborník na KĽDR z juhokórejskej univerzity.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy