Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Komisia KĽDR označila Obamu za opicu z tropického lesa
Zdielať na
Zahraničie

Komisia KĽDR označila Obamu za opicu z tropického lesa

SOUL / Severná Kórea obvinila Spojené štáty zo zodpovednosti za nedávne výpadky internetového pripojenia v tejto komunistickej krajine. Výpadky nastali v dobe, kedy sa obe krajiny dostali do konfrontácie kvôli zrejme severokórejskému kybernetickému útoku na spoločnosť Sony Pictures, ktorá vyrobila film The Interview zosmiešňujúci severokórejského vodcu Kim Čong-una.

Amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý pohrozil KĽDR za hackerské útoky odvetou, Pchjongjang napadol rasistickými urážkami.

"Spojené štáty ... začali narušovať internetové operácie hlavných médií v našej republike," vyhlásila podľa agentúry Reuters mocná severokórejská komisia národnej obrany a pohrozila Amerike "dôsledky za jej nepriateľské činy".

Opica z lesa

Hovorca komisie znovu odmietol obvinenie amerických vyšetrovacích úradov, ktoré za zdroj útokov na Sony Pictures označili KĽDR, a vyzval USA, aby predložili za svoje tvrdenia dôkazy. Obamu komisia vo vyhlásení označila za "opicu z tropického lesa".

KĽDR sa s problémami s pripojením stretávala od minulého piatku, značné výkyvy v toku dát potom zaznamenala cez víkend a v pondelok utrpeli ich servery totálny výpadok.

Uvoľnenie filmu

Niektorí analytici sa domnievajú, že za výpadkom nebol kybernetický útok vedený cudzou krajinou. Americkí činitelia po internetových výpadkoch v KĽDR oznámili, že Spojené štáty za týmito udalosťami nestoja.

Sony Pictures po hackerských útokoch oznámila, že uvedenie filmu do kín v pôvodnom vianočnom termíne ruší. Nakoniec ho ale po tlaku politikov a verejnosti uvoľnila 24. decembra pre viac než 300 kín v USA a umiestnila ho na internet pre amerických užívateľov.

Pozrite si reportáž Martiny Uličnej:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy