Skoro jasno
15°
Bratislava
KĽDR podľa vyšetrovateľov OSN uniesla od roku 1950 stovky cudzincov
Zdielať na
Zahraničie

KĽDR podľa vyšetrovateľov OSN uniesla od roku 1950 stovky cudzincov

ŽENEVA / Severná Kórea uniesla od roku 1950 stovky cudzincov, predovšetkým občanov Japonska a Južnej Kórey. Povedal to v správe splnomocnenec OSN pre ľudské práva Marzuki Darusman.

Splnomocnenec navrhol medzinárodnú stratégiu, ktorá by mala Severnú Kóreu prinútiť, aby osudy unesených cudzích štátnych príslušníkov objasnila. Podľa Darusmana by prípady mal riešiť Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Systematické únosy

Vyšetrovatelia OSN pred rokom dospeli k názoru, že Severná Kórea od roku 1950 vykonávala "systematické únosy" cudzích štátnych príslušníkov "vo veľkej miere ako súčasť vládnej politiky".

V správe Darusman prezradil, že severokórejskí agenti uniesli "medzi rokmi 1960 a 1980 stovky občanov Južnej Kórey, Japonska a ďalších krajín". Od roku 1990 Severokórejci vraj uniesli niekoľko ľudí z Číny.

Preverujú 881 prípadov

Japonská národná policajná agentúra preveruje 881 možných prípadov únosov, ktoré sú dávané za vinu Severnej Kórei, podotkol Darusman. "Okrem obetí z Japonska a Kórejskej republiky vyšetrovacia komisia OSN zaznamenala prípady únosov a zmiznutia občanov Libanonu, Malajzie, Rumunska, Singapuru, Thajska a možno aj ďalších krajín," povedal vyšetrovateľ OSN Darusman.

"Cieľom navrhovanej medzinárodnej stratágie je konečne vrhnúť svetlo na všetky prípady únosov a zmiznutia, ktoré majú údajne na svedomí agenti z KĽDR," konštatoval Darusman. "Chceli by sme dosiahnuť to, aby boli vinníci postavení pred spravodlivosť a aby boli tieto prípady uzavreté," dodal vyšetrovateľ OSN, ktorý v minulosti pôsobil ako indonézsky generálny prokurátor.

Klamstvá

Devätnásťstranovú správu by mala budúci týždeň prediskutovať Rada OSN pre ľudské práva.

Severokórejsky minister zahraničia Ri Jong-so minulý týždeň v Ženeve znovu odmietol výsledky minuloročného vyšetrovania OSN týkajúceho sa porušovania ľudských práv zo strany KĽDR. Prehlásil, že závery vyšetrovania sú "politicky motivované" a "zakladajú sa na klamstvách" niekoľkých severokórejských utečencov.

Komunistická krajina dodržiava prísny režim. Voči svetu je uzavretá, no pred polrokom sa novinárovi z americkej televíznej stanice CNN podarilo nahliadnuť do Pchjongjangu.

Pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy