Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
KĽDR zadržiava juhokórejských špiónov
Zdielať na
Zahraničie

KĽDR zadržiava juhokórejských špiónov

PCHJONGJANG, SOUL / Severná Kórea oznámila, že drží dvoch juhokórejských špiónov. Informovala o tom v piatok agentúra AP. Južná Kórea potvrdila, že sa na území severného suseda dostali dvaja jej občania, odmietla ale, že by sa jednalo o špiónov.

Dvaja Juhokórejčania, podľa štvrtkovej správy severokorejskej tlačovej agentúry KCNA "ohavní teroristi", vykonávali údajne špionáž z čínskeho pohraničného mesta Tan-tung.

Podľa KCNA sa priznali, že zbierali dôverné dáta o vládnucej strane, štátnych úradoch a armáde. Prvého z nich údajne Severokórejčania zadržali pri Pchjongjangu minulý rok v septembri, druhého neďaleko čínskych hraníc v decembri.

Severokórejske štátne médiá uviedli, že jeden z mužov v KĽDR okrem iného ilegálne šíril pornografické filmy, juhokórejské snímky a ďalšie "zahraničné materiály" na pamäťových kartách a flash diskoch. Tiež najímal Severókorejčanov, aby odoberali vzorky pôdy okolo severokorejského jadrového komplexu v Jongbjonu.

Centrum pre obchod

Juhokórejský minister pre zjednotenie Rju Kihl-če, ktorý má na starosti vzťahy s KĽDR, potvrdil, že zadržaní muži sú občania Južnej Kórey. Odmietol o nich ale uviesť bližšie informácie. Úrady naďalej zisťujú, ako sa muži na územie Severnej Kórey dostali.

Čínske mesto Tan-tung slúži ako centrum pre obchodovanie so Severnou Kóreou. Zdržujú sa tu ale aj misionári a ľudia, ktorí chcú pomáhať severokórejským utečencom.

Podpísanie prímeria

Severná a Južná Kórea zostávajú technicky vo vojnovom stave od vojny v rokoch 1950 až 1953, ktorá skončila len podpisom prímeria. Od roku 1953 v Južnej Kórei chytili tisíce severokórejských špiónov. Tiež KĽDR sporadicky oznámi zadržanie juhokórejských občanov podozrivých zo špionáže.

Oznámenie o zadržiavaní údajných špiónov prišlo presne päť rokov od potopenia juhokórejskej vojnovej lode, pri ktorom zahynulo 46 ľudí. Podľa Soulu loď vtedy potopila KĽDR, tá to ale popiera. Incident ochromil hospodárske styky medzi oboma krajinami na Kórejskom polostrove.

Prísny severokórejský režim urobil minulý rok mimoriadny ústupok. Otvoril sa novinárom z amerického CNN. Zdá sa však, že len na oko. Sprievod totiž dôsledne dohliadal na to, kam sa namieri kamera zahraničnej delegácie:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy