Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tresty smrti v Severnej Kórei. Za čo všetko Kimov režim zabíja
Zdielať na

Tresty smrti v Severnej Kórei. Za čo všetko Kimov režim zabíja

PCHJONGJANG / Predaj šperkov na čiernom trhu, krádež súkromného majetku či úmyselné poškodenie vojenských zariadení patria medzi zločiny, za ktoré v KĽDR hrozí trest smrti. Medzinárodná federácia pre ľudské práva (FIDH) zverejnila zoznam viac ako dvadsiatich zločinov, za ktoré v krajine pod vládou diktátora Kim Čong-una hrozí ten najvyšší trest.

Pod despotickou vládou diktátora Kim Čong-una obyvateľom hrozí poprava za viac ako dvadsať skutkov, častokrát bez spravodlivého procesu.

Zoznam organizácie FIDH sa dostal na verejnosť po brutálnej vražde severokórejského ministra obrany Hjon Jong-čola, ktorý sa previnil tým, že zaspal počas vojenského stretnutia.

Hjona, ktorý ministerstvo obrany viedol od minulého roka, zabila podľa juhokórejskej rozviedky popravčia čata verejne pred niekoľkými stovkami ľudí paľbou z protilietadlovej zbrane.

Minister sa len nedávno vrátil z Moskvy, kde rokoval s ruským kolegom. Domov sa mal vrátiť s tým, že sa mu podarilo od Rusov získať výzbroj a odpaľovacie zariadenia pre rakety. Rokovania ale nedopadli podľa očakávaní.

Trest smrti

Od roku 1950 v KĽDR vykonali tisícky popráv, pričom najviac v deväťdesiatych rokoch a po roku 2000, cituje Daily Mail výsledky analýz Medzinárodnej federácie pre ľudské práva.

Organizácia, ktorá zastupuje viac ako 150 oblastí ľudských práv na piatich kontinentoch, zverejnila zoznam trestných činov po stretnutiach so svedkami z KĽDR.

Zločiny, za ktoré môže byť uložený trest smrti, sa delia do dvoch kategórií: na také, kde je trest smrti záväzný a na tie, kde to je na uvážení sudcu.

Zločin Kategória trestu
Sprisahanie proti národnej suvereniteNezáväzne
Terorizmus Nezáväzne
Vlastizrada Nezáväzne
Poškodenie alebo zničenieNezáväzne
Zrada ľuduNezáväzne
Úmyselná vraždaNezáväzne
Mimoriadne závažný trestný čin úmyselného poškodenia alebo zničenia prostriedkov vyhradených na účely boja a vojenských zariadení Záväzne
Mimoriadne závažný trestný čin zmocnenia sa štátneho majetkuZáväzne
Mimoriadne závažný trestný čin falšovania menyZáväzne
Mimoriadne závažný trestný čin pašovania a obchodovania so šperkami a drahými kovovmi na čiernom trhu Záväzne
Nezákonný predaj štátnych zdrojov Nezáväzne
Mimoriadne závažný trestný čin obchodovania s narkotikami na čiernom trhu Záväzne
Mimoriadne závažná trestná činnosť mladistvýchNezáväzne
Nezákonné obchodovanieNezáväzne
Mimoriadne závažný trestný čin ťažkého ublíženia na zdravíNezáväzne
Mimoriadne závažný trestný čin únosu Záväzne
Mimoriadne závažný trestný čin znásilnenia Nezáväzne
Mimoriadne závažný trestný čin krádeže súkromného majetku Záväzne
Mimoriadne závažný trestný čin úteku z väzenia Nezáväzne
Veksláctvo-
Poprava zastrelením za zločin vyzradenia utajovaných informácií cez mobilný telefón -

Zdroj: Daily Mail/ FIDH

"Mnohé z trestných činov, ktoré sú trestané smrťou sú veľmi nejednoznačné," tvrdí riaditeľka FIDH pre oblasť Ázie Michelle Kissenkoetter.

"Nie je veľmi jasné, čo vás môže stáť život. Práve táto nejasnosť je znepokojujúca," pokračuje. "Súdny systém v KĽDR nie je transparentný. Aj keď ste obvinení zo spáchania trestného činu, nedostanete spravodlivý proces," dodáva.

Len žiadne otázky

V roku 2007 vstúpil do platnosti zákon, ktorý umožňuje trest smrti v prípade, ak úrady považujú zločin za veľmi závažný.

Severokórejčania majú jasnú taktiku, ako sa v prísnom režime vyhnúť trestom. "Nasledujte stranu, nič sa nepýtajte a mali by ste byť bez problémov," cituje opýtaných občanov krajiny Kissenkoetter. 

Poprava za kritiku

Popravy v KĽDR sa týkajú aj vysokých predstaviteľov v politike či iných oblastiach verejného života. V apríli juhokórejská rozviedka uviedla, že severokórejský diktátor nechal od začiatku roka popraviť 15 činiteľov, z ktorých niektorí kritizovali jeho politiku.

K pravidelným čistkám vo vládnych a najvyšších vojenských kruhoch sa pravidelne uchyľoval aj Kimov otec Kim Čong-il a tiež starý otec a zakladateľ totalitného štátu Kim Ir-sen. Koncom roku 2013 nechal Kim Čong-un popraviť svojho strýka Čang Song-tcheka, ktorý bol považovaný za hlavnú postavu v pozadí vlády.

Čang pomohol severokórejskému vodcovi upevniť jeho moc po tom, čo v decembri 2011 zomrel Kim Čong-il. Vládu nad komunistickou krajinou po ňom prebral jeho syn Kim Čong-un.

Kim Čong-un údajne popravil ministra obrany, pretože zaspal, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy