Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kim Čong-un popravil ministra obrany pretože zaspal, tvrdí tajná služba
Zdielať na

Kim Čong-un popravil ministra obrany pretože zaspal, tvrdí tajná služba

SOUL/PCHJONGJANG / Severná Kórea po obvinení z vlastizrady údajne popravila svojho ministra obrany Hjon Jong-čola. Juhokórejských poslancov o tom informovala juhokórejská tajná služba, píše agentúra Reuters.

Pokiaľ sa likvidácia Hjona potvrdí, bude jeho smrť súčasťou rozsiahlej čistky, ktorou sa severokórejský vodca Kim Čong-un snaží upevniť svoju moc. 

Hjona, ktorý ministerstvo obrany viedol od minulého roka, zabila podľa juhokórejskej rozviedky popravčia čata verejne pred niekoľkými stovkami ľudí paľbou z protilietadlovej zbrane.

Minister sa len nedávno vrátil z Moskvy, kde rokoval s ruským proťajškom. Domov sa mal vrátiť s tým, že sa mu podarilo od Rusov získať výzbroj a odpaľovacie zariadenia pre rakety. Rokovania ale nedopadli podľa očakávaní.

Zlosť Kim Čong-una musela byť obrovská, pretože vzápätí zrušil návštevu ruského hlavného mesta pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny.

Minister, ktorý ešte v apríli vystúpil s prejavom na bezpečnostnej konferencii v Moskve, údajne stratil u Kima vážnosť po tom, čo zaspal počas vojenskej prehliadky.

Pätnásť činiteľov

V apríli juhokórejská rozviedka uviedla, že severokórejský diktátor nechal od začiatku roka popraviť 15 činiteľov, z ktorých niektorí kritizovali jeho politiku.

K pravidelným čistkám vo vládnych a najvyšších vojenských kruhoch sa pravidelne uchyľoval aj Kimov otec Kim Čong-il a tiež starý otec a zakladateľ totalitného štátu Kim Ir-sen. Koncom roku 2013 nechal Kim Čong-un popraviť svojho strýka Čang Song-tcheka, ktorý bol považovaný za hlavnú postavu v pozadí vlády.

Čang pomohol severokórejskému vodcovi upevniť jeho moc po tom, čo v decembri 2011 zomrel Kim Čong-il. Vládu nad komunistickou krajinou po ňom prebral jeho syn Kim Čong-un.

Kim Čong-un údajne popravil ministra obrany, pretože zaspal, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy