Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Kim Čong-un si popravami zavaril, jeho popularita klesá
Zdielať na

Kim Čong-un si popravami zavaril, jeho popularita klesá

PCHJONGJANG / Popularita severokórejského lídra Kim Čong-una upadá. Po sérii popráv odporcov režimu sa v krajine začína dvíhať vlna nevôle a ľudia svojho vodcu rozhodne neuctievajú tak, ako bolo zvykom. S týmito tvrdeniami prišiel britský denník The Guardian, ktorý sa pritom odvoláva na anonymné zdroje z krajiny.

Nedávna poprava šéfa rezortu obrany Hjon Jong-čola vyvolala v KĽDR obrovskú kritiku, píše The Guardian.

"Kimova popularita medzi občanmi rapídne klesla," cituje britský denník slová obyvateľky hlavného mesta KĽDR. "Ľudia hovoria, že Kim popravami vysokopostavených činiteľov počas svojho vládnutia, nenechal žiadnu nádej," pokračuje žena. 

Severokórejčania sa sťažujú, že Kim je ešte horší, ako jeho otec Kim Čong-il, ktorého nahradil v roku 2011.

Kritika súčasného lídra sa rozšírila z hlavného mesta do celej krajiny. "Nielen obyvatelia, ale aj jeho stranícki kolegovia sa uškŕňajú, keď vidia Kimove fotografie a články, ktoré ho idealizujú," cituje The Guardian muža z Pchjongjangu.

Hlavne mlčať

Minulý týždeň vydala severokórejská armáda dokonca smernicu, ktorou zakázala vojakom rozprávať o poprave Hjona.

Dôvodom je strach z podnecovania rebélie a čo je horšie - režim má obavy, že si zosnulý exminister získa sympatie ľudí. To by mohlo zásadne otriasť postavením súčasného lídra krajiny.

Hjona, ktorý ministerstvo obrany viedol od minulého roka, zabila podľa juhokórejskej rozviedky popravčia čata verejne pred niekoľkými stovkami ľudí paľbou z protilietadlovej zbrane. Previnil sa tým, že zaspal počas vojenského stretnutia.

Požiadavky "z vrchu" musia podľa zdrojov Guardianu všetci do bodky plniť a trest hrozí každému, kto by šíril "absurdné klebety".

Zúfalý národ

Diskusie o lídrovi, aj napriek opatreniam, neutíchajú.

Obyvatelia KĽDR zvykli prirovnávať povahu Kimovho otca Kim Čong-ila k počasiu na najvyššom vrchu krajiny - Mount Paektu a označovali ho za búrlivé. No v pozitívnom zmysle.

O súčasnom vodcovi ale hovoria, že jeho temperament priviedol ľud do zúfalstva.

Kim Čong-un údajne popravil ministra obrany Hjona, pretože zaspal, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy