Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Severná Kórea oslavuje, jej ľud hladuje
Zdielať na

Severná Kórea oslavuje, jej ľud hladuje

PCHJONGJANG / V týchto dňoch si Kórejská ľudovodemokratická republika pripomína 65. výročie svojho založenia. Ani tentokrát nechýbala veľkolepá vojenská prehliadka, nastúpení šťastne tváriaci sa obyvatelia a aj samotný vodca Kim Jong-un.

Severná Kórea pri príležitosti 65. výročia jej založenia zorganizovala veľkú vojenskú prehliadku. Zúčastnil sa jej aj jej vodca Kim Jong-un, vnuk zakladateľa Kim Ir-sena. Na veľkolepých oslavách sa nezúčastnila manželka vodcu, ktorá sa čiastočne stiahla z verejného života. Dôvodom je narodenie dcérky Ju-Ae. To, že je to dievčatko, prezradil herec a basketbalista Dennis Rodman, ktorý sa s vodcom a jeho rodinou minulý týždeň stretol.

Kamarát Rodman

Rodman, ktorý navštívil Severnú Kóreu tento rok už dvakrát a ktorý označuje Kim Čong-una za svojho priateľa, pre médiá povedal, že Kimovo dieťa držal v náručí. "Držal som ich dieťa Ču-e a tiež som hovoril s pani Ri. On je dobrým otcom a má krásnu rodinu," povedal Rodman.

Podotkol tiež, že Kim chce "teraz v KĽDR skutočne niečo zmeniť". Kim Rodmana povzbudil, aby po návrate do USA rozprával o KĽDR len samé dobré a pozitívne veci. Basketbalista zároveň zdôrazňoval, že športová diplomacia môže zlepšiť vzťahy medzi USA a KĽDR.

Obnovili spojenie s Južnou Kóreou

Severná Kórea súhlasila s obnovením cezhraničnej horúcej vojenskej linky s Južnou Kóreou. Vojenský komunikačný kanál medzi oboma Kóreami nefungoval od marca tohto roku, keď ho Pchjongjang prerušil v období eskalujúceho napätia na Kórejskom polostrove. Telefonická a faxová linka mala kľúčový význam pre koordináciu cezhraničného pohybu osôb do spoločného priemyselného parku Kesong, ktorý je od apríla mimo prevádzky.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy