Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Severnú Kóreu nič a nikto nezastaví, tvrdí expertka
Zdielať na

Severnú Kóreu nič a nikto nezastaví, tvrdí expertka

PCHJONGJANG / Severná Kórea má na svojom východnom pobreží už dve mobilné balistické rakety stredného doletu. Podľa juhokórejského ministra obrany Kim Kchwan-čina sú síce tieto strely schopné zasiahnuť ďaleké ciele, no nie územie Spojených štátov. Aspoň nateraz.

Južná Kórea by bola zasiahnutá ako prvá

Agentúra Jonhap uviedla, že KĽDR by mohla strely cvične odpáliť v strede apríla počas osláv narodenín zosnulého lídra Kim Ir-sena. Biely dom následne vyhlásil, že v reakcii na zvýšenie napätia vo vzťahoch s KĽDR prijali USA "všetky potrebné opatrenia". 

"Slovensko by tento konflikt mohol ovplyvniť v tom smere, že máme pomerne významné ekonomické s Južnou Kóreou a Južná Kórea by bola prvá, ktorá by bola zasiahnutá," vysvetlila Lucia Husenicová, PhD. z Katedry bezpečnostných štúdií Univerzity Mateja Bella. 

"Tým, že Južná Kórea by sa sústredila na vojenské akcie, nesústredili by sa až tak na ďalší rozvoj svojich ekonomických vzťahov s ostatnými štátmi," dopĺňa Husenicová. 

KĽDR vyzýva Rusko k evakuácii ambasády

Severokórejský režim sa v piatok obrátil na niekdajšieho spojenca - Rusko, s výzvou, aby zvážilo evakuáciu svojho úradu v Pchjongjangu. Ruský veľvyslanec povedal, že výzvu preskúma, no momentálne stiahnutie pracovníkov nechystá.

Na evakuáciu vyzvali aj ďalšie ambasády. V Berlíne si naopak predvolali "na koberec" severokórejského veľvyslanca. Nemecký minister zahraničia Westerwelle mu povedal, že jeho krajina sa zahráva s ohňom. Za neprijateľné tiež označil stupňovanie napätia zo strany režimu.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy