Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Južná Kórea a USA podpísali vojenský plán proti provokáciam KĽDR
Zdielať na

Južná Kórea a USA podpísali vojenský plán proti provokáciam KĽDR

SOUL / Južná Kórea a Spojené štáty americké podpísali nový vojenský plán, ktorý počíta so spoločnou reakciou v prípade menšieho útoku zo strany KĽDR, ako je ostreľovanie juhokórejských ostrov pri hraniciach. Informoval o tom spravodajský server britskej televízie BBC.

Pomoc Washingtonu, ktorý má v Južnej Kórei rozmiestnených 28 000 vojakov, bola doposiaľ pri drobnejších potýčkach dobrovoľná. Po februárovom treťom jadrovom teste KĽDR je situácia na Kórejskom polostrove veľmi napätá. Pchjongjang mimo iného oznámil, že vypovedá všetky dohody o neútočení so Soulom. 

Jadrový dáždnik

Spojené štáty poskytujú Južnej Kórei tzv. jadrový dáždnik. Experti na Studenú vojnu ale upozorňujú, že táto skutočnosť možno odďaľuje pravdepodobnosť totálnej vojny, ale neodrádza Severokórejcov od útokov nižšej úrovne.

Na základe nového plánu môže Južná Kórea požiadať o americkú pomoc, pokiaľ by KĽDR realizovala svoje hrozby z poslednej doby, napríklad pokiaľ by zaútočila na juhokórejské ostrovy. "Tento plán umožňuje oboma krajinám spoločne odpovedať na severokórejské miestne provokácie, pričom Južná Kórea by mala vodcovskú úlohu a USA podpornú úlohu," prehlásil hovorca juhokórejského ministerstva obrany Kim Min-sok.

USA majú len podpornú úlohu

"To by malo odradiť Sever od toho, aby nás trúfalo provokoval," dodal Kim ohľadne dohody, ktorá bola podpísaná v piatok. "Provokatívne" činy, ktoré chce plán riešiť, zahŕňajú prieniky cez hranice, prelety nízko letiacich lietadiel či útoky na ostrovy nachádzajúce sa blízko spoločnej hranice.

Nový plán sa zrodil v roku 2010 potom, čo Severná Kórea ostreľovala juhokórejský polostrov. Ten istý rok sa potopila juhokórejská vojnová loď, na ktorej zahynulo 46 námorníkov. Podľa Soulu plavidlo ovládala Severná Kórea, tá to ale popiera.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy