Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
KĽDR pohrozila útokom na americké námorné základne
Zdielať na

KĽDR pohrozila útokom na americké námorné základne

PCHONGJANG / Severná Kórea vo štvrtok pohrozila odvetným útokom na americké námorné základne na ostrove Guam a Okinawa. Reagovala tak na prelety strojov B-52 nad Kórejskym polostrovom, ktoré prebehli v rámci spoločného cvičenia Washingtonu a Soulu.

"Radíme Spojeným štátom, aby nezabúdali, že naše presne cielené zbrane majú na dostrel Andersonovu leteckú základňu na Guame, odkiaľ štartujú B-52, rovnako ako japonské územie, kde sú umiestnené atómové ponorky na námorných základniach na Okinawe," citovala oficiálna agentúra KCNA hovorcu severokórejského vojenského veliteľstva. 

Napätie je na najvyššej úrovni

Washington predtým priznal minimálne jeden prelet bombardérov v rámci cvičenia, Južná Kórea potvrdila ďalší. Napätie na Kórejskom polostrove je na najvyššej úrovni za niekoľko posledných rokov. Pchjongjang vo februári vykonal už tretí pokusný jadrový výbuch. Zaň Rada bezpečnosti OSN uvalila na KĽDR prísne sankcie.

Severná Kórea vzápätí vypovedala zmluvy o neútočení s Južnou Kóreou a Washingtonu pohrozila preventívnym jadrovým útokom. Pevninová časť USA je však mimo dostrel severokórejských rakiet, zatiaľčo tichomorské základne nie.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy