Polojasno
21°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Kórea hrozí vojnou, takto funguje televízna propaganda
Zdielať na

Kórea hrozí vojnou, takto funguje televízna propaganda

SEVERNÁ KÓREA / Komunistický režim prerušil takzvanú červenú linku, teda priame telefonické spojenie medzi oboma krajinami. Vypovedal tiež dohody o neútočení a uzatvoril hraničný priechod s južným susedom. Podľa BBC ide o reakciu na nové sankcie Rady bezpečnosti voči KĽDR...

Dohody sú odvolané

"Odvoláva všetky dohody o neútočení uzatvorené medzi Severom a Juhom." Toto sa uvádza v hlásení Výboru pre mierové zjednotenie Kórey. Ide o zmluvu z roku 1991, podľa ktorej sa mali spory riešiť mierovo a predchádzať sa náhodným vojenským stretom. Zmluva má byť anulovaná 11. marca - v rovnaký deň, kedy chce Pchjongjang podľa svojho varovania zrušiť dohodu o prímerí z roku 1953, kedy skončila kórejská vojna.

Severokórejská armáda je pripravená

Podľa vyhlásenia je južný sused len "bábkou" Washingtonu a sú "zbrklo odhodlaní" ku konfrontácii. "Vzťahy medzi Severom a Juhom zašli tak ďaleko za nebezpečnú hranicu, že sa už nedajú napraviť. Na Kórejskom polostrove dosahuje vrchol krajne nebezpečná situácia, kedy jadrová vojna môže vypuknúť hneď." Podľa výboru je severokórejská armáda pripravená "nemilosrdne" zareagovať na narušenie pozemného územia, mora či vzdušného priestoru.

Reakcia na sankcie OSN

Sankcie, ktoré sú trestom za februárovú jadrovú skúšku, majú za cieľ zastaviť Severnej Kórey prísun materiálu a peňazí, ktoré by tak mohli slúžiť vývoji jadrového arzenálu a rakiet dlhého doletu. Pätnástka členov Rady bezpečnosti ich prijala jednomyseľne.

Komunistický štát pritom ešte pred prijatím rozhodnutia Rady pohrozil možnosťou preventívneho jadrového útoku proti USA. Washington sa teraz každoročne zúčastňuje americko-juhokórejského vojenského cvičenia v oblasti a tieto slová označil za provokáciu.

V stredu KĽDR vyhlásila zákaz vstupu lodí a lietadiel do oblasti na východnom a západnom pobreží. Podľa expertov zrejme chystá veľké vojenské manévre a vylúčiť nemožno ani raketový test. Podľa BBC Kim Čong-un navštívil niektoré jednotky v prednej línii a vyzval vojakov, aby boli kedykoľvek pripravení "rozdrviť nepriateľa".

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy