Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Diplomat z KĽDR pohrozil Juhu konečným zničením
Zdielať na

Diplomat z KĽDR pohrozil Juhu konečným zničením

PCHJONGJANG / Šteňa sa tigra nebojí! Severná Kórea môže bez problémov podniknúť po minulotýždňovom jadrovom teste "druhé a tretie kroky" a svojmu južnému susedovi pohrozil na ženevskej konferencii OSN o odzbrojení "konečným zničením".

Šteňa sa tigra nebojí

"Ako hovorí príslovie, malé šteňa nemá strach z tigra. Nevyspytateľné chovanie Južnej Kórey by len predznamenalo jej konečné zničenie," varoval severokórejský diplomat Čon Jong-njong. Podľa neho KĽDR len nedávno podnikla "rozhodný krok k sebaobrane", čo mala byť len reakcia na vonkajšieho agresora.

Pokiaľ teda USA zaujme voči KĽDR nepriateľský postoj, krajine vraj "neostane iná možnosť, než ďalej podniknúť druhé a tretie silnejšie kroky". Slová vyvolali okamžite kritiku zástupcov ďalších krajín vrátane Južnej Kórey a Británie.

"Nesmieme dovoliť, aby tu vyzneli výroky odkazujúce na možné zničenie členských štátov OSN," vyhlásila britská diplomatka Joanne Adams.

KĽDR vo vojenskom stave

Severná Kórea minulý utorok oznámila, že vykonala svoju už tretiu jadrovú skúšku. Neskôr vyhlásila, že je pripravená spraviť tento rok ešte jeden alebo dva pokusné jadrové výbuchy a možná ďalšiu skúšku rakety. Testy sa uskutočnia, pokiaľ Washington nepristúpi na priame rozhovory so Severnou Kóreou a prestane so svojou údajne nepriateľskou politikou voči krajine.

KĽDR totiž už od kórejskej vojny z rokov 1950 - 1953 technicky vo vojenskom stave ako so Spojenými štátmi, tak s Južnou Kóreou. Konflikt totiž skončil len prímerím, nie podpisom riadnej mierovej dohody. USA aj Južná Kórea ale jednania o mierovej dohode odmietajú, pokiaľ nebude vyriešená otázka severokórejského jadrového programu a KĽDR tento program s konečnou platnosťou neukončí.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy