Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Stupňujúce sa napätie. Ku kórejskému polostrovu sa blížia americké lode
Zdielať na

Stupňujúce sa napätie. Ku kórejskému polostrovu sa blížia americké lode

SOUL / Severná Kórea v stredu zakázala Juhokórejčanom vstup do spoločného priemyselného komplexu, ktorého prevádzka je v týchto dňoch mimoriadne sledovaná vzhľadom na stupňujúce sa napätie v regióne. Médiá v Soule o tom informoval hovorca juhokórejského ministerstva pre zjednotenie Kim Hjung-suk.

Nepustili ich do práce

Predstavitelia znepriateleného Severu podľa neho v ranných hodinách (miestneho času) odkázali, že Juhokórejčania majú zakázané cestovať do komplexu v meste Kchäsong na severokórejskom území, niekoľkým stovkám zahraničných pracovníkov, ktorí sa v ňom nachádzajú, však umožní návrat do vlasti.

Hovorca najnovší krok označil za "veľmi poľutovaniahodný" a dodal, že prioritou juhokórejskej vlády je bezpečnosť približne 860 občanov krajiny nachádzajúcich sa momentálne v Kchäsongu. Sever podľa neho zatiaľ neoznámil, ako dlho chce zákaz uplatňovať. Vláda v Soule napriek tomu partnerov žiada, aby "bezodkladne" obnovili normálny pohyb osôb.

Priemyselný komplex ležiaci 10 kilometrov od hranice medzi znepriatelenými Kóreami vznikol v roku 2004 ako symbol vzájomnej spolupráce, ktorá pokračuje napriek mimoriadne vysokému napätiu v regióne. Spoločná zóna pre severokórejský režim predstavuje dôležitý zdroj tvrdej meny a predošlé krízy vo vzťahoch medzi Pchjongjangom a Soulom na prevádzku nemali väčší vplyv.

Podniky zamestnávajú 53 000 Severokórejcov

V rámci komplexu pôsobí 120 juhokórejských podnikov, ktoré zamestnávajú okolo 53-tisíc Severokórejčanov. Podľa jedného z manažérov, ktorého citoval spravodajský kanál YTN, továrne napriek zákazu v stredu fungovali normálne a nič nenasvedčovalo tomu, že by malo dôjsť k ich uzavretiu.

Priľahlý hraničný priechod bol naposledy uzavretý v marci 2009, keď Sever podobne ako v uplynulých dňoch protestoval proti cvičeniu nepriateľských vojsk. Ešte v marci Severokórejčania zrušili takzvanú horúcu linku, ktorá bola využívaná pri organizovaní dopravy medzi Kchäsongom a hranicou.

K pobrežiu Kórejského polostrova sa medzitým priblížili ďalšie americké vojnové lode -juhokórejských  spojencov majú chrániť pred balistickými strelami zo severu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy