Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Severná Kórea vyhlásila vojnový stav voči Južnej Kórei
Zdielať na

Severná Kórea vyhlásila vojnový stav voči Južnej Kórei

SOUL / Severná Kórea vyhlásila, že vstupuje do "vojnového stavu" voči Južnej Kórei. Uvádza sa to v oficiálnom vyhlásení, ktoré zverejnila severokórejská tlačová agentúra KCNA.

Čakajú na rozkazy od Kim Čong-una

"Odteraz vzťahy medzi severom a juhom vstupujú do vojnového stavu a všetky otázky, ktoré vyvstanú medzi severom a juhom, budú riešené zodpovedajúcim spôsobom," píše sa v komuniké, spoločne vydanom vládou, komunistickou stranou a ďalšími orgánmi režimu v Pchjongjangu.

Severokórejská armáda bude v tomto smere čakať na ďalšie rozkazy od vodcu Kim Čong-una. Vyhlásenie podľa agentúry Reuters predstavuje ďalší zo signálov vyostrovania napätia na Kórejskom polostrove.

Soul a Pchjongjang však technicky zotrvávajú vo vojnovom stave už 60 rokov, nakoľko sa ich vzájomný konflikt z rokov 1950-53 skončil iba prímerím a nie mierovou dohodou. KĽDR nedávno v rámci vyostrenej rétoriky označila pôvodné prímerie za neplatné.

Vyhrážajú sa nukleárnym útokom

Severná Kórea v ostatnom čase reagovala sériou hrozieb na spoločné americko-juhokórejské manévre i nové medzinárodné sankcie, ktorými ju OSN potrestala za tretiu jadrovú skúšku z 12. februára. Vyhráža sa napríklad nukleárnym útokom na Spojené štáty či zničením juhokórejskej metropoly Soul.

Severokórejský vodca Kim Čong-un prikázal v piatok strategickým raketovým silám, aby sa uviedli do pohotovosti k prípadnému útoku na americké vojenské základne v Južnej Kórei a oblasti Tichého oceánu. Reagoval tak na ostrú skúšku "neviditeľného" amerického bombardéra B-2 nad územím Južnej Kórey.

Podľa analytikov je rozsiahla vojenská akcia zo strany KĽDR nepravdepodobná, ale existujú obavy z lokalizovaného konfliktu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy