Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
KĽDR pohrozila Južnej Korei vojnou, tá je pripravená
Zdielať na

KĽDR pohrozila Južnej Korei vojnou, tá je pripravená

PCHJONGJANG,SOUL / Na Kórejskom poloostrove v posledných hodinách rastie napätie. Severná Kórea cez víkend vyhlásila vojnový stav Južnej Kórei, ktorá hrozbu berie vážne a je pripravená k vojenskej reakcii.

Washington bude brániť

V noci na pondelok sa objavila správa, že Američania do cvičenia poslali aj obávané stíhačky F-22 Raptor. Stíhačky aj bombardéri, ktoré sú ťažko zachytiteľné radarmi majú dať jasne najavo, že Washington je odhodlaný brániť svojho juhokórejského spojenca v prípade konfliktu so Severom.

KĽDR reaguje podráždene na spoločné manévry USA a Južnej Kórey, ktoré sa konajú každoročne. Tie tohtoročné začali v marci a majú pokračovať celý apríl. KĽDR ich interpretuje ako nácvik americkej invázie, ktorého cieľom bude zvrhnutie komunistického režimu.

Prioritou je ekonomika

V Pchjongjangu sa v nedeľu zišlo vedenie komunistickej strany a v debate o stratégii schválilo posilňovanie hospodárstva spolu s rozvíjaním jadrového arzenálu. Odborník na KĽDR John Delury v tom vidí znamenie, že Severokórejci zmierňujú vojnovú rétoriku. Hovoria vraj len, že ich prioritou zostáva ekonomika, pričom sa nechcú vzdať odstrašujúcej sily svojho jadrového programu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy