Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Armáda KĽDR dostala zelenú k jadrovému útoku na USA
Zdielať na

Armáda KĽDR dostala zelenú k jadrovému útoku na USA

PCHJONGJANG / Severokórejská armáda oznámila, že dostala zelenú k prípadnému jadrovému útoku proti Spojeným štátom. Informovala o tom dnes agentúra AFP a Reuters. KĽDR tak stupňuje napätie na Kórejskom polostrove.

Možno vypukne už aj dnes

Generálny štáb armády Severnej Kórey informoval Washington o tom, že vyhodnotil a schválil útok na Spojené štáty s potenciálnym použitím "diverzifikovaného jadrového úderu." Podľa stredajšieho hovorcu generálneho štábu by vojna mohla vypuknúť dnes, alebo zajtra.

Napätie v oblasti je najvyššie od roku 2010, kedy Severná Kórea ostreľovala jeden juhokórejský ostrov, na ktorom zabila štyri osoby.

Pchjongjang po marcovej jadrovej skúške už pohrozil totálnou vojnou i jadrovým a raketovým útokom a vypovedal všetky dohody o neútočení s Južnou Kóreou z roku 1953.

Raketa na pobreží

Severná Kórea premiestnila pravdepodobne raketu stredného doletu typu Musudan na svoje východné pobrežie. Jedná sa o raketu, ktorá ma dolet viac ako 3 000 kilometrov, takže v prípade odpálenia by mohla zasiahnuť aj ostrov Guam, ktorý predstavuje americké územie v Tichomorí. Zatiaľ nie je jasné, či daná raketa obsahuje aj bojovú hlavicu, alebo ide iba o demonštráciu sily zo strany KĽDR.

Americká reakcia na seba nenechala dlho čakať. Vo svojej odpovedi Biely dom uviedol, že žiada Sévernú Kóreu o zastavenia hrozieb. "Dnes sme sa stali svedkami novej vyhrážky Severnej Kórey, ktorá predstavuje pre nás len nekonštruktívnu hrozbu. Ide len o provokáciu, ktorá len ešte viac odizolovala Severnú Kóreu od medzinárodného spoločenstva." uviedla Caitlin Hayden, hovorkyňa Národnej bezpečnosti USA. K situácii sa zatiaľ Biely dom nevyjadril, no údajne hrozby KĽDR berie veľmi vážne.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy