Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Myši majú stres z mužov, tu je dôvod...
Zdielať na

Myši majú stres z mužov, tu je dôvod...

BRATISLAVA / Nech už ste odporcom alebo zástancom laboratórnych pokusov na zvieratách, faktom je, že výsledky takýchto experimentov priniesli pokrok v medicíne. Vedci však zistili, že mnohé výsledky môžu byť skreslené.

Chránia si teritórium

Kanadskí vedci tvrdia, že myši reagujú na prítomnosť mužov zvýšenou teplotou a hladinou stresového hormónu. Samec samotár neveští nič dobré. Je buď na love alebo si chráni svoje územie.

Menej experimentov sa robí na samiciach. Je to spôsobené tým, že sa predchádza variabilite, ktorá je spôsobená menštruáciou.

Omyly vo výskume?

Myši nerozlišujú samcov jednotlivých druhov, iba cítia prítomnosť cudzieho samca, čo ich dokáže rozrušiť. Hrozí boj o samičku alebo teritórium.

Táto vec bola doteraz prakticky prehliadaná. Podľa vedcov to ale do istej miery spôsobilo omyly vo veľkom množstve doterajšieho výskumu.

Efekt sa stratí

"Ovplyvňuje to výsledky najmä, keď je ten experimentátor prvý krát so zvieratami, alebo relatívne krátko. Akonáhle sa robí výskum dlhodobo alebo tie zvieratá si zvyknú na experimentátora, či už je to muž alebo žena, efekt sa stráca," povedal výskumník z Lekárskej fakulty Peter Celec.

Na niektorých pracoviskách ale tento problém nehrozí. "U nás na ústave je taký pomer, že máme 14 doktorandov a z toho sú všetko ženy. Takže máme to vyriešené takýmto spôsobom," dodal vedec.

Zdielať na

Súvisiace články