Oblačno
16°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Pozor na hoax! Kód 09 je len strašiakom
Zdielať na

Pozor na hoax! Kód 09 je len strašiakom

Už 10 rokov sa šíri internetom správa o podvodníkoch, ktorí vám môžu jedným telefonátom znepríjemniť život. Na konci varovnej správy je podpísaný pracovník jedného z mobilných operátorov. Ide však o takzvaný HOAX.

"Nasledujúcu správu berte celkom vážne, možno niekomu zachánite účet za telefón," - takto sa začína emailová správa, ktorá už bola doručená možno aj Vám. Hovorí sa v nej jasne o tom, že Vám môže kedykoľvek zavolať osoba predstavujúc sa ako "provider" jedného z mobilných operátorov, pričom Vás pod zámienkou overenia funkcie telefónu vyzve na vyťukanie kódu 09. "Podvodníci so zadaným kódom prečítajú Vašu SIM kartu a potom si vytvoria jej kópiu s Vaším číslom a všetky ich volania budete mať na účte Vy! Súčasne sa objavuje aj vírus, ktorý zničí SIM kartu a poškodí telefón,"oznamuje emailová správa.

Mobilní operátori hovoria o poplašnej správe

"Spoločnosť O2 zatiaľ nemá žiadne podobné telefonáty. Ani žiadne sťažnosti sme nezaznamenali. Sme presvedčení, že ide o poplašnú správu," tvrdí Martina Jamrichová , hovorkyňa mobilného operátora.  "Ide o takzvaný hoax, ktorý sa šíri internetom asi od roku 2002, " vysvetľuje Richard Fides, hovorca ďalšieho operátora.  Cieľom odosielateľa poplašných správ, tzv. hoaxov, je ľudí zavádzať a zároveň navádzať, aby tieto emailové správy šírili dalej. "Pretože sa podvody začali praktizovať vo veľkom meradle, odovzdajte správu čo najviac ľuďom...," píše sa v  úryvku z emailu. Takýto konkrétny podvod, ktorý sa opisuje v emailovej správe podľa mobilných operátorov však ani nie je reálny. "Popisované postupy sú technicky úplne nemožné. Takýmto spôsobom rozhodne nie je možne poškodiť sim kartu ani telefón, či spôsobiť inú škodu zákazníkovi. Naši zákazníci teda určite nemajú dôvod k panike" konštatuje Martina Jamrichová, hovorkyňa mobilného operátora.

Pozor na volanie do satelitných sietí!

"Majitelia mobilných telefónov by si mali dávat pozor skôr na prezváňanie zvláštneho telefónneho čísla zo satelitných sietí . Volanie späť na toto číslo Vás môže vyjsť drahšie, ako bežný hovor." dodáva Richard Fides. Zákazníkom, ak sú prezváňaní z takéhoto čísla, odporúčame nerealizovať spätný hovor na toto čislo, alebo ak chcú realizovať spätný hovor, nech kontaktuju svojho operátora a overia si,  o ake telefónne číslo ide.

ISIFA

Súvisiace články