Jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
101 rokov od potopenia nepotopiteľnej lode
Zdielať na

101 rokov od potopenia nepotopiteľnej lode

BRATISLAVA / Presne 15. apríla 1912 sa potopil slávny zaoceánsky parník Titanic. Tragédia si vyžiadala vyše 1 500 ľudských životov. Skazu Titanicu spôsobila zrážka s obrovským ľadovcom. Hliadka ho zbadala 14. apríla o 23:39. Veľmi dlho panoval názor, že ľadovec rozpáral pravobok lode v dĺžke 100 metrov.

"Z výskumu vraku však vyplynulo, že príčinou potopenia nebola jedna kontinuálna trhlina, ale rad úzkych prasklín a dierok, ktoré mali väčšinou veľkosť ľudského prsta. Ich celková plocha nepresahovala ani štyri štvorcové metre," poukázal historik Klubert. Táto prerušovaná štrbina sa však tiahla 90 metrov tesne nad dvojitým dnom Titanicu, voda preto začala vnikať až do piatich predných vodotesných oddelení.

Podľa Klubertových slov neskoršie pokusy dokázali, že kolíziu nebolo možné odvrátiť. "Titanic sa čisto teoreticky mohol zachrániť iba vtedy, ak by do ľadovca narazil čelne. Nemožno však vylúčiť, že pri priamom náraze by ľadovec skĺzol pozdĺž trupu a spôsobil ešte väčšie škody," skonštatoval historik Tomáš Klubert.

Prežilo 705 ľudí a traja psíci

O 2:05 nadránom spustili z Titanicu posledný z 20-tich záchranných člnov, obsadených však bolo len 17. Dva odplávali pre nešikovnosť obslužného personálu a jeden sa prevrátil. Na palube potom zostalo zhruba 1 500 ľudí odsúdených na smrť. Vo vode s teplotou mínus dva stupne Celzia nemali šancu prežiť dlhšie ako 20 minút.

Potopenie Titanicu prežilo 705 ľudí - 333 mužov, 316 žien, 56 detí a tri psy. "Všetko to boli veľmi malí psíci, takže nezabrali miesto žiadnemu človeku," podotkol Klubert. Vrak objavila 1. septembra 1985 americká vedecká expedícia. Odvtedy sa podarilo vytiahnuť množstvo vecí, no trosky lode, ktorú pred plavbou označovali za nepotopiteľnú, naďalej odpočívajú na dne Atlantického oceánu. 

Spomienky pasažierov z Titanicu

Tragická plavba na Titanicu napísala množstvo ľudských príbehov, ktoré sú plné smútku, ale aj nádeje. Inšpirovali množstvo spisovateľov aj filmárov, ale nič nie je lepšie, ako sa s nimi zoznámiť osobne. Spomienky pasažierov Titanicu NÁJDETE TU!

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články