Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Unikátne spomienky alebo Titanic očami jeho pasažierov
Zdielať na

Unikátne spomienky alebo Titanic očami jeho pasažierov

Stalo sa to pred 84 rokmi... Ale ja stále cítim vôňu čerstvej farby. Porcelán, z ktorého sa nikdy nejedlo. Plachty, na ktorých ešte nikto nespal. Titanic volali Loď snov. A on ňou bol. Naozaj bol... Takto spomína na okamihy na lodi Rose, hlavná hrdinka z filmu Titanic. A takto to bolo v skutočnosti...

wikipedia.org/ISIFA

Henry Tiger Wilde: Nemám túto loď rád

"Stále nemám túto loď rád... Mám z nej taký divný pocit" - Henry Tiger Wilde, vrchný dôstojník Titanicu. Naposledy ho svedkovia videli pri spúšťaní záchranných člnov. 

encyclopedica-titanica.org/ISIFA

Neznámy muž: Máte rada život? Vystúpte

René Harrisová, manželka divadelného podnikateľa v rozhovore pre veľký americký časopis spomínala, ako z paluby Titanicu sledovala incident s New Yorkom a Oceanikom. Vtom sa k nej obrátil neznámy muž stojaci vedľa nej a s vážnym hlasom povedal: "To je zrejme zlé znamenie." Po krátkej odmlke sa opýtal: "Máte rada život?" "Samozrejme," odpovedala pani Harrisová. "Potom z tejto lode v Cherbourgu vystúpte," pokračoval neznámy a dodal, "ak tam však doplávame. Ja to urobím." O osude ani totožnosti tohto muža nie je nič známe, pravdepodobne loď opustil tak, ako odporúčal pani Harrisovej. Tá sa zachránila, jej manžel, známy divadelný producent, katastrofu neprežil.

williammurdoch.net/ISIFA

Washington Dodge: Zachránil sa medzi prvými

Sanfranciský bankár a právnik Dr. Washington Dodge vyhlásil: "V ktorejkoľvek dobe bolo možné chodiť po palubách s rovnakou istotou ako pri prechádzke po newyorskej ulici, tak nepatrný bol pohyb lode. Pri večeri vo veľkej a priestrannej jedálni ste si len s ťažkosťami uvedomili, že nesedíte v nejakom veľkom a prepychovom hoteli." Dr. Dodge bol cestujúci prvej triedy, podarilo sa mu nastúpiť do jedného z prvých záchranných člnov v čase, keď ešte časť posádky umožňovala nastúpiť aj mužom.

gracereign.blogspot.com/ISIFA

Archibald Gracie: Prežil na prevrátenom člne

"Zažíval som rovnaký pôžitok, ako keby som bol v letovisku na pobreží obklopený všetkým komfortom. Nebolo tu nič, čo by pripomínalo alebo naznačovalo, že sme na obvykle rozbúrenom Atlantickom oceáne. Pohyb lode a hluk strojov bol na palube alebo v salónoch, či vo dne alebo noci, takmer nerozpoznateľný," uviedol plukovník Archibald Gracie, pasažier prvej triedy. Jeden z tých, ktorí sa potopili s loďou, ale nezomreli. Zachránil ho prevrátený skladací čln... Titanic však prežil len o osem mesiacov.

titanicmemories.blogspot.com/ISIFA

Kapitán Smith: S loďou ku dnu

Kapitán Smith verejne prehlásil: "Neviem si predstaviť situáciu, ktorá by mohla zaviniť zánik tejto lode. Neviem o žiadnej katastrofálnej nehode, ktorá by sa jej mohla prihodiť. Moderné lodné staviteľstvo takú možnosť vylúčilo." Pre kapitána Smitha malo byť velenie na Titanicu úspešným zavŕšením kariéry a aj poslednou plavbou. Nikdy nezažil zrážku lodí, ani požiar na mori, ani inú katastrofu. Splnilo sa len to druhé. Kapitán išiel ku dnu s loďou.

titanicgazette.blogspot.com/ISIFA

Jack Thayer: Loď pripomínala palác

"Počasie bolo skvelé, komfort a luxus taký, aký bol sľubovaný... Dni ubiehali príliš rýchlo. Mala som pocit, že nechcem, aby to niekedy skončilo," spomínala po rokoch René Harrisová, manželka newyorského divadelného producenta. "Bolo jasné, príjemné počasie, loď pripomínala palác, jedlo bolo výborné. A pretože som mala sedemnásť, nie je potrebné dodávať, že ma na lodi zaujímalo všetko," prehlásil Jack Thayer, 17-ročný syn penssylvánskeho železničného kráľa - pasažier prvej triedy. Cestoval s celou rodinou, zachránil sa na prevrátenom skladacom člne, do záchranných člnov nastúpila jeho mama a sestra. Otec zahynul.

"Loď sa zdala byť obklopená žiarou a vystupovala z tmavej noci, akoby horela. Pozoroval som ju. Neviem, prečo som neplával ďalej. Bol som fascinovaný a ako pripútaný na mieste," popisoval ďalej Thayer.

flickr.com/ISIFA

Mahala Douglas: Muž odmietol nastúpiť do člna

"Titanic bol tak luxusný, stabilný a obrovský a taký div techniky, že človek nemohol ani veriť, že ide na loď," povedala ďalšia z cestujúcich prvej triedy pani Douglasová. S manželom Walterom D. Douglasom sa plavili prvou triedou. Pani Douglasová sa zachránila, Walter však odmietol nastúpiť do člna. Aj napriek tomu, že prosila svojho manžela, "Walter, musíš ísť so mnou," odpovedal jej jednoznačným "Nie! Musím sa správať ako muž."

gdrs.net

Charles Melville Hays: Predpovedal katastrofu?

"White Star Line, Cunard and Hamburg Amerika Line teraz bojujú o získanie primátu v čo najluxusnejšom vybavení svojich lodí. Ale čoskoro príde deň, kedy výsledkom bude najväčšia a najdesivejšia zo všetkých katastrof," uviedol milionár a cestujúci prvej triedy Charles Melville Hays niekoľko hodín pred katastrofou. Bol jedným z mužov, ktorého vytiahli po potopení Titanicu do záchranného člna. Žiaľ, neskoro. Zomrel o pár hodín neskôr.

titanicproject.com/ISIFA

Radista Phillips: Prvý a poslednýkrát vyslal SOS

Okolo jednej hodiny po polnoci prišiel kapitán Smith  do rádiotelegrafickej kabíny. "Aký signál vysielate," opýtal sa Phillipsa. "CQD," odpovedal radista. Vtom sa do hovoru vmiešal mladší radista Bride. "Vysielaj SOS, je to nový signál," navrhol Phillipsovi. Po krátkej odmlke dodal: "Môže to byť tvoja posledná príležitosť vyslať ho!" Bride mal pravdu, radista Phillips katastrofu neprežil, takže v tú noc naozaj vysielal signál SOS prvý aj poslednýkrát.

thestar.com/ISIFA

E.G.Crosby: Ak ostaneš ležať, utopíš sa

Bývalý americký dôstojník, kapitán E.G. Crosby, ktorý nebol na mori žiadnym nováčikom, priviedol ako jeden z prvých k člnu svoju ženu a dcéru. Crosby bol od počiatku presvedčený, že situácia je vážna. Hneď po náraze na ľadovec, keď jeho žena odmietala opustiť pohodlné lôžko, ju burcoval slovami: "Ak ostaneš ležať, utopíš sa." Crosby usadil svoju ženu a dcéru do člna, sám sa však nezachránil.

cheddarbay.com

Major Peuchen: Terčom útokov žien, ktoré prišli o mužov

"Ak ste dosť dobrý námorník na to, aby ste sa dostal k spúšťaciemu lanu, môžete sa spustiť dole," povedal Lightoller majorovi Peuchenovi - cestujúcemu prvou triedou. Jedinému mužovi, ktorému dovolil nastúpiť do člna. Major si neskôr vypýtal od Lightollera písomné tvrdenie o tom, že mu kázal nastúpiť do člna. Stal sa totiž terčom útokov vdov, ktorých manželia neprežili... 

cheddarbay.com/ISIFA

Isidor a Ida Strausovci: Žili spolu, zomreli spolu...

"Nie," povedala pani Straussová, keď ju priatelia presviedčali, aby nastúpila do člna, "neodídem od svojho manžela. Spolu sme žili a spolu zomrieme." Plukovník Gracie dokonca presvidčal posádku, aby vzhľadom na vek dovolili nastúpiť do člna obom manželom.

Ale starý multimilionár bol neoblomný. "Nie." povedal, "neprajem si vo svoj prospech nič, čo nie je poskytnuté aj ostatným." Potom Isidor a Ida Strausovci odišli na palubu. Tu sa na zasklenej verande usadili do prútených kresiel. V úplnom pokoji očakávali svoj osud. Ani neskôr snaha ich priateľov, aby zmenili svoje rozhodnutie, nemala úspech. Na palubu s člnmi prišli už len raz - keď sprevádzali do záchranného člnu komornú pani Strausovej. Manželia Strausovci vlastnili obchodnú Macy´s, obaja sa utopili.

titanicdiclaudiobossi.com/ISIFA

Rodina Allisonová: Spolu sme začali, spolu skončíme

"Dovolíte, aby som vás umiestnil v niektorom z člnov?" opýtal sa druhý dôstojník Lightoller mladej ženy. "V žiadnom prípade," znela rozhodná odpoveď. "Spolu sme začali a ak to bude nutné, spolu skončíme." Žiadne presvedčovanie nedokázalo pohnúť pani Allisonovú, aby sa odlúčila od manžela. Poslednýkrát ich videli osamotene, mimo veľkého húfu, na palube s člnmi. Hudson J. Allison objímal svoju ženu a 3-ročná dcérka Lorraine sa držala maminej sukne.

titanic.pagesperso.orange.fr/ISIFA

Adolf Dyker: Uvidíme sa neskôr

"Uvidíme sa neskôr," zavolal s úsmevom od zábradlia Adolf Dyker na svoju manželku. Tá nastupovala do záchranného člna.

cheddarbay.com/ISIFA

Manželia Smithovci: Zo svadobnej cesty sa nevrátili spolu

"Nikdy som nepredpokladal, že ťa budem musieť žiadať, aby si ma poslúchla, ale v tomto prípade musíš. Je len jedna možnosť, že ženy a deti nastupujú prvé. Loď je dostatočne vybavená a všetci sa zachránia." Na spýtavú otázku, či je úprimný, Lucien Smith odpovedal: "Áno." Nato sa manželia Smithovci rozlúčili a keď čln klesal k hladine, Lucien Smith ešte z paluby na svoju ženu volal: "Daj si ruky do vreciek, je dnes veľmi chladno." Manželia boli na svadobnej ceste, Lucien neprežil.

titanichistoricalsociety.net/ISIFA

Gugenheim: Sme pripravení potopiť sa ako džentlmeni

Pol hodinu pred potopením Titanicu sa na palube objavil miliardár Gugenheim. Už dávno nemal na sebe hrubý sveter a záchrannú vestu, do ktorých ho spočiatku navliekol jeho kajutový stevard Henry Samuel Etches. On i jeho komorník stáli na palube oblečení v dokonalých večerných oblekoch. "Obliekli sme sa do toho najlepšieho," vysvetľoval, "a sme pripravení potopiť sa ako džentlmeni." A tak sa aj stalo...

titanicgazette.blogspot.com/ISIFA

Edith Evansová: Nezvládla nastúpiť na posledný čln

Edith Evansová sa nevedela dostať cez stodvadsať centimetrov vysoké lodné zábradlie. A nanešťastie práve v tomto okamihu nebola pohotová žiadna mužská ruka, ktorá by jej pomohla. Ženy z člnu sa o to snažili bezúspešne. 

Zrejme zahanbená svojou neschopnosťou preliezť zábradlie sa Edith Evansová so slovami: "To nevadí, nastúpim do ďalšieho člna," vzdialila a už ju nikto nevidel. Bol to posledný spustený čln a pani Evansová bola jednou zo štyroch žien z prvej triedy, ktoré katastrofu neprežili.

stmgrts.org.uk/ISIFA

Lawrence Beesley: Hudobníci sa zapísali do zoznamu večnej slávy

Lawrence Beesley napísal: "Tú noc bolo zaznamenaných množstvo statočných činov, ale žiadny statočnejší ako ten, ktorý vykonalo tých niekoľko mužov hrajúcich minútu za minútou, zatiaľ čo loď klesala nižšie a nižšie a more stúpalo k miestu, kde stáli. Hudba, ktorú hrali, sa stala ich vlastným rekviem a dávala im právo byť zapísaní do zoznamu večnej slávy." Ani jeden z členov orchestra neprežil.

ebay.co.uk/ISIFA

Lightoller: Ja som loď neopustil

 "Kedy ste opustili loď?" "Ja som ju neopustil," odpovedal Lightoller - najvyšší dôstojník, ktorý potopenie Titanicu prežil. "Loď teda opustila vás?" "Áno." Titanic síce stiahol Lightollera so sebou, ale podarilo sa mu dostať na hladinu a na prevrátený skladací čln. "More je príliš mokré na to, aby ma pohltilo. Nikdy sa neutopím," napísal v jednom zo svojich listov sestre. Mal pravdu. Na palubu Carpathie vystúpil ako posledný.

Plukovník Gracie: Srdcervúce výkriky smrti

Plukovník Gracie, kŕčovito sa držiaci prevráteného skladacieho člnu, bol jedným z tých, ktorí vo svojich spomienkach vydali autentické svedectvo. Napísal: "Srdcervúce výkriky smrti z viac než tisícky hrdiel, nárek a stonanie trpiacich, kvílenie vystrašených a strašné lapanie po dychu tých, ktorí sa topili, nezabudne nikto z nás do konca svojich dní. Mučivé volanie o pomoc a volanie Boha sa k nám nieslo nad čiernymi vodami celú nasledujúcu hodinu. Ale ako čas plynul, bolo slabšie a slabšie, až utíchlo úplne."

Námorník: Daroval ponožky premrznutej pani

Ani tí, ktorým sa podarilo dostať do záchranných člnov, neboli počas noci na oceáne v bezpečí. Väčšina z nich opustila teplé kajuty naľahko, a v chladnej noci sa triasli od zimy. Jeden z námorníkov pri pohľade na uzimenú pani Dodgeovú, ktorá si usilovne trela premrznuté nohy, si vyzul ponožky a podal jej ich. Táto dáma z prvej triedy sa v tej chvíli zmohla len na neveriaci pohľad a námorník povedal: "Uisťujem vás, madam, že sú perfektne čisté. Vzal som si ich dopoludnia." 

wikipedia.org/ISIFA

Jones: Chcel sa vrátiť, ženy to odmietli

Po potopení Titanicu riešili posádky člnov dilemu, či sa priblížiť k mase topiacich sa ľudí a pokúsiť sa zachrániť aspoň niektorých z nich. Námorník Jones navrhol, aby veslovali späť a snažili sa zachrániť niektorých ľudí, bojujúcich v ľadovej vode. Ale väčšina žien v člne to striktne odmietla. Nato Jones bez dostatočnej podpory, aby prekonal takmer jednohlasný nesúhlas povedal: "Dámy, ak sa niekto z nás zachráni, spomeňte si, že som sa chcel vrátiť. Radšej by som sa s nimi utopil, než by som ich tam nechal." Tento čln sa k Titanicu nevrátil.

Nakladateľ Harper: "Čo robíš, že vyzeráš tak dobre?"

Ráno na miesto tragédie priplávala loď Carpathia a pasiažieri Titanicu začali vystupovať na jej palubu. Nakladateľ Henry Sleeper Harper  po pár minútach pobytu v bezpečí,  zahliadol svojho známeho Lousia Ogdena, cestujúceho z Carpathie. Psychická odolnosť nakladateľa Harpera bola obdivuhodná. Po zážitkoch minulých hodín ho dokázal pozdraviť so slovami: "Lousi, ako to robíš, že vyzeráš tak mlado?"

Slová pasažierov v tomto článku pochádzajú z knihy Miloša Hubáčka Titanic.

Súvisiace články