Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vedci našli vinníka tragédie na Titanicu, za všetkým je Mesiac
Zdielať na

Vedci našli vinníka tragédie na Titanicu, za všetkým je Mesiac

Za potopenie luxusného zaoceánskeho parníka Titanicu zrejme prispelo aj nezvyklé postavenie Mesiaca a Slnka voči Zemi. Sto rokov od potopenia k tomuto záveru prišli vedci z Texaskej štátnej univerzity, ktorí skúmali okolnosti najznámejšej lodnej havárie.

Neobvyklá konštelácia 

Neobvyklá konštelácia podľa nich vytvorila príboj, ktorý umožnil, aby sa do Atlantického oceánu dostalo nezvykle veľa ľadovcov. ľadovce rovnakého tipu, do akého Titanic narazil, pochádzajú z oblasti Grónska. Vedci ale upozorňujú na to, že veľké ľadovce zväčša uviaznu v plytkých vodách medzi Labradorom a Novým Foundlandom. Do oceánu sa dostanú vtedy, keď sa z veľkej časti roztopia. Prípadne ich môže z úžiny vyslobodiť silný príboj.

Vedecký tím pod vedením fyzika Donalda Olsona dospel k záveru, že v januári 1912 bol príboj tak silný, že vyplavil do Atlantiku nezvyčajné množstvo veľkých ľadovcov. Podľa sily morských prúdov vedci spočítali, že práve do jedného z ľadovcov vyplavených v januári do oceánu, Titanic o tri mesiace neskôr narazil.

Za všetko môže mesiac

Vedci príboj vysvetľujú tým, že 4. januára 1912 sa Slnko, Zem a Mesiac dostali do zákrytu, čo zosiluje príliv a odliv. Zároveň bol ale Mesiac najbližšie k Zemi za posledných 1 400 rokov. K priblíženiu naviac došlo len deň potom, čo Zem na svojej eliptickej obežnej dráhe dosiahla najväčšieho priblíženia k Slnku. "Toto usporiadanie maximalizovalo vplyv Mesiaca na príliv a odliv v oceánoch," prehlásil Olson. "Je to pozoruhodné. Šanca na to, aby sa planéty zoradili práve tak, ak sa to stalo, je astronomicky malá," dodal.

Titanic sa potopil v noci zo 14. na 15. apríla 1912, keď pri svojej prvej plavbe narazil južne od Nového Foundlandu na ľadovec. Zrážku neprežilo 1 520 pasažierov.

Prvý Slovák na Titanicu

Ešte pred niekoľkými rokmi sa zdalo, že vrak Titanicu navždy ukryje svoje tajomstvá na dne studeného oceánu. Opak je však pravdou. Prekážkou už nie je štvorkilometrová hĺbka, ani obrovský tlak. Prvým Slovákom, ktorý sa k vraku pôvodne "nepotopiteľnej" lode dostal, bol finančník zo skupiny J&T Patrik Tkáč. Pozrite si video.

Súvisiace články