Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
100 rokov po. Osudná plavba Titanicu sa zopakovala
Zdielať na

100 rokov po. Osudná plavba Titanicu sa zopakovala

Už o niekoľko dní uplynie presne 100 rokov od potopenia legendárneho Titanicu. Na pamiatku obetí a aj tých, čo prežili, zorganizovali v Británii spomienkovú plavbu po stopách skutočného parníka, ktorý smeroval do Ameriky.

Slávny Titanic opäť ožíva

Na palube výletnej lode to teraz vyzerá ako v roku 1912 - cestovateľov tam preniesli kostýmy, fotografie, ale aj príbehy príbuzných. Dojímavé životné osudy, ktoré sa stali predlohou pre filmy, teraz vyrozprávali vnuci a pravnuci posádky a cestujúcich.

Plavidlo by malo dodržať aj pôvodný plán plavby vrátane zastávok vo francúzskom prístave Cherbour a írskom Cobhe. Cena za 12-dňovú plavbu sa v prepočte pohybovala v rozmedzí 3400 až 7300 eur.

V ranných hodinách 15. apríla sa na hladine nad vrakom plavidla ležiaceho na dne oceánu bude konať spomienková ceremónia. Následne sa plavidlo vyberie do New Yorku, kam sa legendárny parník nikdy nedoplavil.

Vrak leží na dne oceánu

Titanic sa potopil počas svojej prvej plavby z anglického mesta Southampton do New Yorku v noci zo 14. na 15. apríla 1912. Po náraze na veľký ľadovec sa poškodil jeho plášť, takmer 270-metrové plavidlo začalo naberať vodu a po takmer troch hodinách zmizlo pod hladinou.

Pre nedostatočný počet záchranných člnov našlo svoju smrť v ľadových vodách Atlantiku viac ako 1500 z 2200 ľudí na palube. Vrak Titanicu ležiaci v hĺbke 3800 metrov a približne 600 kilometrov od kanadského pobrežia objavili v roku 1985 vďaka pokroku v oblasti vývoja ponoriek.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články