Zatiahnuté
18°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Tohtoročné počasie bolo plné extrémov, miznú ľadovce
Zdielať na

Tohtoročné počasie bolo plné extrémov, miznú ľadovce

Tohtoročný rok sa rovnako ako poslednýcb 11 zaradí k najteplejším v histórii. Meteorológovia však v roku 2012 zaznamenali aj vlnu silných mrazov. Už teraz je jasné, že arktické ľadovce sa v posledných desiatich mesiacoch rekordne zmenšili.

Medzi marcom a októbrom sa roztopila plocha o rozlohe 11,9 milióna km2. Vo svojej správe to uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO). Obdobie medzi tohtoročným januárom a októbrom bolo v historických tabuľkách, ktoré zhromažďujú výsledky od roku 1850, deviate najteplejšie. 

Pokiaľ by sa ale počítalo len šesť mesiacov medzi májom a októbrom, bol by tento rok dokonca medzi štyrmi najteplejšími v dejinách merania. Pre vysoké teploty sa arktické ľadovce topili veľmi rýchlym tempom. V polovici septembra bola ich plocha 3,4 milióna kilometrov štvorcových, čo bolo najmenej od počiatku satelitného merania. Oproti predchádzajúcemu minimu z roku 2007 ubudlo z ľadovej plochy o ďalších 18 percent.

Rekordné minimum

"Rozloha arktických ľadovcov dosiahla nové rekordné minimum. Tohtoročný alarmujúci rozsah topenia upozorňuje aj na rozsiahle zmeny, ktoré sa odohrávajú v oceánoch v biosfére. K zmenám klímy dochádza priamo pred našimi očami a bude k nim dochádzať aj naďalej," uviedol generálny tajomník WMO Michael Jarraud.

Meteorológovia z WMO taktiež zhrnuli najväčšie extrémy počasia, s ktorými sa museli tento rok ľudia potýkať na celej planéte. Upozornili na vlnu horúčav, ktorá v jarných mesiacoch zasiahla Severnú Ameriku aj Európu. Len v USA padlo počas tohto obdobia celkom 15 000 denných teplotných rekordov. S nimi súviseli aj suchá, ktoré pocítili najmä obyvatelia juhovýchodnej Európy ale taktiež juhozápadnej Číny či Brazílie.

Svet zasiahli silné mrazy

Zem ale zažila aj silné mrazy, ktoré v januári a vo februári nečakanou silou zasiahli aj Európu. Na východe Ruska teploty klesali až k mínus 50 stupňom Celzia. V Európe zase teploty klesali k -30 stupňom Celzia. Záplavy tentokrát trápili najmä Afriku a Áziu. Veľké povodne zažili obyvatelia Nigeru a Nigérie. V južnej Číne počas apríla a mája spadlo najväčšie množstvo za posledných 32 rokov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články