Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
NASA hľadá kandidátov na astronautov. Stačí splniť pár podmienok
Zdielať na

NASA hľadá kandidátov na astronautov. Stačí splniť pár podmienok

WASHINGTON / Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) hľadá kandidátov na astronautov pre budúcu misiu okolo Mesiaca a na prípravu na cestu na Mars. Prihlášky prijíma od 14. decembra do polovice februára.

Vesmírna agentúra nabáda na podanie prihlášok najmä pilotov, inžinierov, vedcov a lekárov. Zoznam kandidátov postupujúcich do užšieho výberu má byť oznámený v polovici roka 2017.

"Táto budúca skupina amerických vesmírnych bádateľov nám pomôže dosiahnuť cieľ dostať ľudí na červenú planétu," povedal šéf NASA Charles Bolden, ktorý je sám bývalý astronaut.

Americké občianstvo

"Tí, ktorí budú vybraní, poletia na amerických plavidlách vypustených z územia Spojených štátov, budú činiť významné pokroky vo vede a výskume na Medzinárodnej vesmírnej stanici a pomôžu posúvať technologické hranice vo vzdialenom vesmíre," dodal Bolden.

Uchádzači by mali mať americké občianstvo a mali by mať ukončené aspoň bakalárske štúdium inžinierstva, biológie, fyzikálnych vied alebo matematiky na niektorej z uznávaných univerzít.

Lekárske testy

Kandidáti majú mať tiež aspoň trojročnú skúsenosť z profesijnej praxe v týchto vedeckých odboroch. Pre pilotov potom platí, že musia mať nalietaných aspoň tisíc hodín.

Budúci astronauti tiež musia úspešne prejsť lekárskymi testami NASA. Tie majú preveriť, že sú fyzicky pripravení podstúpiť dlhodobé vesmírne lety.

Nové lode

NASA zdôrazňuje, že v nasledujúcich rokoch chystá bezprecedentný počet vesmírnych letov s posádkou. Nová skupina astronautov už bude lietať na nových lodiach CST-100 Starliner od firmy Boeing a Dragon od SpaceX, ktoré majú byť uvedené do riadnej prevádzky v roku 2017. Od toho roku má byť schopná loď Orion NASA nielen vynášať posádky na obežnú dráhu okolo Zeme, ale aj na Mesiac.

Jednou z výhod ciest do vesmíru je aj unikátny pohľad na planétu Zem. Pozrite si časozberné video, ktoré sa podarilo nasnímať astronautovi Scottovi Kellymu:

Súvisiace články