Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Návrat kozmonautov na Zem: pristátie je tvrdé
Zdielať na

Návrat kozmonautov na Zem: pristátie je tvrdé

PARÍŽ / Francúzsky kozmonaut Thomas Pesquet zavesil na sociálnu sieť Twitter video, ktoré zachytáva posledné sekundy návratu kozmonautov z vesmíru na Zem. Zábery sú unikátne tým, že sú zvnútra ruskej kozmickej lode Sojuz.

Rusi takéto snímky veľmi nezverejňujú. Zvyčajne sa na internete objavia zábery zvonku, ako návratový modul Sojuz klesá na padákoch k zemi.

Posádka nepozostávala len z mužov, bola medzi nimi i žena - talianska kozmonautka Samanta Cristoforetti. Tím tvoril kolega z NASA Terry Virtson a ruský kozmonaut Anton Shkaperov.

Návrat na Zem

Pesque nafilmoval video v ruskom výcvikovom stredisku, kde sa chystá na svoj let do vesmíru v novembri budúceho roka. Zábery nakrúcal na telefón.

Video im ukazovali, aby kozmonauti vedeli, čo ich čaká pri návrate z vesmíru na Zem.

Pri vstupe Sojuzu do atmosféry letí rýchlosťou vyše 800 kilometrov za hodinu. Padákmi sa pri návrate postupne spomalí až na 25 kilometrov za hodinu. Tesne pred dopadom, približne meter nad zemou, sa ešte zapália aj spomaľovacie rakety.

Tvrdé pristátie

Kolos má ale tri tony, takže pristátie je tvrdé. Preto majú astronauti presne na mieru vyrobené sedadlá, aby pristátie v zdraví prežili.

Po zosadnutí na Zem musia kozmonauti chvíľu zostať sedieť a postupne si zvykať na normálnu gravitáciu. Väčšinou nie sú schopní normálne chodiť, takže ich musia vykladať.

Pristátie na Zemi je pre kozmonautov tvrdé, pozrite si analýzu:

Súvisiace články