Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na Plute sú veľké pohoria a obrovské množstvo vody
Zdielať na

Na Plute sú veľké pohoria a obrovské množstvo vody

WASHINGTON / Sonde Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) New Horizons (Nové horizonty) sa podarilo odfotiť detailné snímky planéty Pluto. Fotky, ktoré sonda poslala v stredu na Zem, priniesli množstvo nečakaných odhalení. Za obzvlášť prekvapivé považujú odborníci skutočnosť, že Pluto nie je len kopa mŕtveho kameňa a ľadu, ako doteraz predpokladali.

Snímky povrchu Pluta prekvapivo neukazujú žiadne krátery po dopade kozmického materiálu. To naznačuje, že povrch "trpasličej planéty" neformovali kolízie s vonkajšími objektami z vesmíru, ale jej vnútorné teplo.

Pluto je geologicky aktívne. Prekvapivo "mladý" sa zdá byť aj jeho mesiac Cháron. Vďaka sonde vedci zistili, že Pluto je väčšie ako doteraz predpokladali. Jeho priemer je 2 370 kilometrov, čo je približne dve tretiny veľkosti Mesiaca.

Ľadové hory

Zábery sondy ukazujú úsek planéty veľký asi 240 kilometrov. Je na nich vidieť horský hrebeň vysoký približne 3 350 metrov a desiatky kilometrov dlhý. Vedci tvrdia, že vek hôr, ktoré akoby vyrástli z ľadového podložia, je len 100 miliónov rokov. Vek Pluta je pritom podľa vedcov 4,5 miliardy rokov.

Teplo, ktoré zrejme vnútro planéty rozohrieva, môže byť dôsledkom rozpadu rádioaktívnych látok, ktoré sú v planetárnych objektoch bežne prítomné, uvádzajú experti z NASA. Môže tiež ísť o vplyv energie, ktorá sa uvoľňuje postupným zamŕzaním podzemného oceánu.

Hlboké kaňony

Pokiaľ ide o mesiac Cháron, ktorý je rozmerom asi o polovicu menší ako samotné Pluto, nachádzajú sa na ňom kaňony hlboké päť až desať kilometrov, ktoré sú súčasťou sústavy údolí a skál dlhých tisícky kilometrov.

Fotka Cháronu sonda odfotila už v pondelok, fotografia Pluta v utorok asi hodinu a pol predtým, ako sa sonda k trpasličej planéte priblížila. Lepšie fotky sa preto ešte len čakajú. Vedci ich podľa tlačovej agentúry AP predstavia možno už na piatkovej tlačovej konferencii NASA.

Trpasličia planéta Pluto je o niečo väčšia, než vedci doteraz predpokladali. Pozrite si priložené video:

Súvisiace články