Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pluto je väčšie ako sme čakali
Zdielať na

Pluto je väčšie ako sme čakali

HOUSTON / Trpasličia planéta Pluto je o niečo väčšia, než vedci doteraz predpokladali. Vďaka najnovším fotografiám zo sondy New Horizons, ktorá v utorok preletela okolo Pluta vo vzdialenosti 12 500 kilometrov, dokázali odborníci vypočítať, že priemer Pluta je približne 2 370 kilometrov.

Potvrdili tak predpoklad, že ide o najväčšie známe teleso nachádzajúce sa za obežnou dráhou Neptúnu.

"O veľkosti Pluta sa diskutovalo už od jeho objavenia v roku 1930. Sme nadšení, že sa nám túto otázku konečne podarilo uzavrieť," uviedol Bill McKinnon z Washington University v St. Louis, ktorý sa podieľa na misii spomínanej sondy. Určenie presnej veľkosti Pluta znamená, že hustota tohto telesa je trochu nižšia, než sa predpokladalo, a tiež, že jeho vnútro obsahuje viac ľadu.

Tri mesiace

Okrem toho je troposféra, najnižšia vrstva atmosféry, tenšia, než si vedci doteraz mysleli. Sonda New Horizons sa okrem samotného Pluta zamerala aj na tri z jeho piatich mesiacov, pričom potvrdila predchádzajúce odhady, že priemer najväčšieho z nich, Chárona, je 1 208 kilometra.

Priemer Nixu vypočítali vedci na približne 35 kilometrov, zatiaľ čo Hydra má priemer 45 kilometrov. Veľkosť najmenších dvoch mesiacov, ktorými sú Kerberos a Styx, sa pokúsia vedci zistiť na základe údajov, ktoré sonda získa priamo počas dnešného preletu. Tie však pošle na Zem až po jeho úspešnom absolvovaní.

Najrýchlejšia sonda

Sondu New Horizons s hmotnosťou 478 kilogramov vypustil do vesmíru 19. januára 2006 americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Ide o najrýchlejšiu sondu v histórii vesmírneho výskumu. Vo februári 2007 sa priblížila k Jupiteru, pričom gravitácia planéty ju vymrštila ďalej. Po prelete okolo Pluta sa následne zameria na objekty v Kuiperovom páse a v roku 2029 by mala opustiť Slnečnú sústavu.

Sonda bola v utorok po 14:00 SELČ najbližšie k planétke. Fotografie zachytili napríklad aj to, že nie je sivá, ako sme si mysleli, je červená ako napríklad planéta Mars.

Twitter/Brian Cox

"Je to skutočný medzník v ľudských dejinách," komentoval misiu americkej sondy riadiaci pracovník NASA John Grunsfeld. Robotická sonda má teraz anténu odvrátenú od Zeme, aby sa sústredila na svoj cieľ. Jej prístroje majú za úlohu vytvoriť obrovské množstvo fotografií a zhromaždiť ďalšie dáta, vrátane údajov o zložení atmosféry a povrchu Pluta či o jeho teplote, ktoré uloží do pamäte. Až potom by sonda mala opäť začať komunikovať s riadiacím strediskom.

Pozrite sa, ako vyzerá cesta sondy k Plutu:

Súvisiace články