Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vedci potvrdili nález vody pod povrchom Jupiterovho mesiaca
Zdielať na
Veda a technika

Vedci potvrdili nález vody pod povrchom Jupiterovho mesiaca

WASHINGTON / Americkí vedci potvrdili, že pod povrchom jedného z mesiacov planéty Jupiter je skrytá voda. Oznámil to vo štvrtok americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Tento nález zvyšuje šance, že by sa na ďalšom mieste v slnečnej sústave mohol vyskytovať život.

Vedci pomocou Hubbleovho vesmírneho teleskopu analyzovali miesta pod zmrznutým povrchom mesiaca Ganymede. Hubble im umožnil potvrdiť existenciu celého oceánu, píše o tom denník DailyMail.

Chvejúca sa žiara

Ganymede má podobne ako Zem jadro z tekutého železa, ktoré vytvára magnetické pole. To je integrované vo vnútri magnetického pola Jupitera a vďaka tomuto magnetizmu je nad polárnymi oblasťami Ganymedea vidieť žiara, ktorá sa pre rotáciu Jupitera chveje.

Podľa merania vedcov však proti vplyvu magnetického pola najväčšej planéty slnečnej sústavy pôsobí elektricky vodivý slaný oceán, ktorý chvenie žiary výrazne zmenšuje.

Obyvateľné prostredie

Vedci vytvorili viac než stovku počítačových modelov a simulácií, aby sa uistili, či túto redukciu nemôže spôsobovať niečo iné než voda. Ich záver je vraj vysoko pravdepodobný. "Je to ďalší krok vpred na ceste k nájdeniu obývateľného prostredia bohatého na vodu v našej slnečnej sústave," povedala astronómka Heidi Hammel z washingtonskej univerzitnej asociácie pre astronomický výskum.

Prítomnosť vody naznačovali už skúmania uskutočnené na prelome storočia sondou Galileo, až do teraz sa však nepodarilo získať tak pádny dôkaz pre túto hypotézu.

Oceán je podľa vedcov 100 kilometrov hlboký a je ukrytý pod 150 kilometrov silnou vrstvou povrchového ľadu.

Vesmír je nekonečný priestor a denne sa v ňom udeje milión zmien a udalostí. Pred pár dňami vedci oznámili existenciu Planéty X. Ide o teleso, ktoré sa malo nachádzať niekde za dráhou trpasličej planéty Pluto. Podľa odhadov odborníkov má mať hmotnosť ako naša Zem:

Zdielať na

Súvisiace články