Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V slnečnej sústave môžu byť ďalšie planéty veľké ako Zem
Zdielať na

V slnečnej sústave môžu byť ďalšie planéty veľké ako Zem

Zdroj: SITA

LONDÝN / Slnečná sústava možno ukrýva najmenej ďalšie dve planéty rovnako veľké, či dokonca väčšie ako Zem. S týmto zistením prišlo európski astronómovia, ktorí skúmali pohyb vesmírnych telies za dráhou planéty Neptún.

Vedecký tím pod vedením profesora Carlosa de la Fuente Marcosa zo španielskej univerzity v Madride zverejnil svoju štúdiu v britskom odbornom periodiku Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Letters.

Z nej vyplýva, že na okraji slnečnej sústavy, ďaleko za dráhou trpasličej planéty Pluto, zrejme existujú doposiaľ neobjavené svety.

Neistý počet

Niektoré z takzvaných vzdialených transneptunických telies sa podľa Marcosa vymykajú výpočtom a pohybujú sa na dráhach, ktorých excentrický stav možno vysvetliť iba existenciou gravitačnej príťažlivosti iných telies.

Telesá v Kuiperovom páse,

Reprofoto/Universetoday.com

"Ich presný počet je kvôli obmedzenému množstvu dát neistý, ale výpočty naznačujú, že pri hraniciach slnečnej sústavy sú najmenej dve planéty, ale možno ich je ešte viac," poznamenal Marcos.

Pluto prišlo o status planéty

Od Slnka je najvzdialenejšou planétu Neptún. Pluto prišlo o status planéty v roku 2006, kedy astronomický kongres definoval vlastnosti planét, do ktorých sa trpaslík v slnečnej sústave nevošiel.

V decembri minulého roka sa po deviatich rokoch a ceste dlhej 4,8 miliardy kilometrov prebudila z hibernácie americká sonda New Horizons. Jej úloha spočíva v preskúmaní Pluta.

Súvisiace články