Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nadzvukový padák NASA sa zase nepodarilo úplne nafúkať
Zdielať na

Nadzvukový padák NASA sa zase nepodarilo úplne nafúkať

WASHINGTON / Ani druhýkrát sa americkému Národnému úradu pre letectvo a vesmír (NASA) nepodarilo roztvoriť padák, ktorý má spomaliť pristávací modul vesmírnej lode v tvare lietajúceho taniera s ľudskou posádkou a zaistiť jej mäkké pristátie na Marse. Počas skúšobného letu, či skôr pádu, pri Havajských ostrovoch, išlo o pristátie do vôd Tichého oceánu.

Pri trojhodinovom experimente, uskutočnenom v pondelok večer, obrovský balón najprv vyniesol "lietajúci tanier" do výšky 37 kilometrov, odkiaľ ho raketový motor počas necelých dvoch minút a rýchlosťou štvornásobku rýchlosti zvuku dostal skoro 55 kilometrov vysoko.

Pri následnej fáze sa padák o priemere 30,5 metra síce podarilo vypustiť, avšak plne se nenafúkol a pri pokuse bol vážne poškodený.

Roztrhnutý padák

Podobne skončil aj prvý let uskutočnený koncom minuloročného júna, kedy sa padák hneď na začiatku roztrhol, a tak stroj tvrdo dopadol na vodnú hladinu.

Experti NASA medzitým konštrukciu padáku pozmenili a zosilnili, avšak problém sa úplne vyriešiť nepodarilo. Padák je považovaný za kľúčový prvok pre úspech budúcich misií s ľudskou posádkou na "červenú planétu", a tak údaje z pondelkového letu majú byť dôkladne vyhodnotené.

Budúci rok

"Ak budeme naozaj pripravení vyslať lode s ľudskou posádkou na Mars, budeme vedieť, že systém funguje, ako má, pretože misia na ňom bude závisieť. Práve preto tieto testy robíme," vysvetlil Dan Coatta z NASA podľa agentúry AFP.

Ďalšie skúšky "lietajúceho taniera" o priemere 4,7 metra a váhe 3,2 tony, sa plánujú na leto budúceho roku. Vysoká výška a rýchlosť, v ktorej sa skušobné lety odohrávajú, majú napodobniť podmienky panujúce na Marse.

Vývoj brzdiaceho zariadenia trvá päť rokov a doteraz podľa agentúry Reuters stál 230 miliónov dolárov.

Konečným cieľom programu je štart pilotovanej vesmírnej lode do roku 2035 a mäkké pristátie na "červenej planéte", pripomenula agentúra TASS.

Téme sa venovali aj moderátori Novín o 17:00:

Súvisiace články