Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
50. výročie výstupu do kozmu: Prvým Američanom bol Edward H. White
Zdielať na

50. výročie výstupu do kozmu: Prvým Američanom bol Edward H. White

WASHINGTON / Edward Higgins White bol prvým americkým astronautom, ktorý vystúpil do otvoreného vesmíru. Tento moment sa stal pred päťdesiatimi rokmi, 3. júna 1965. Udialo sa to v rámci programu Gemini, keď dvaja astronauti obehli Zem 66-krát v priebehu štvordňovej misie.

Nešlo o prvý výstup do vesmíru. Ten sa podaril Rusom v tom istom roku, ale o pár mesiacov skôr. Išlo ale o prvý americký výstup.

"Je to neopísateľný pocit a zážitok. Keď sa najprv pozeráte do vesmíru cez okná vesmírnej lode a následne vyjdete von. Dych vyráža pohľad na Zem, ktorá je stovky kilometrov ďaleko," opisuje zážitok astronaut NASA Michael Foreman.

Prvým Američanom bol Edward Higgins White. Jeho kroky v otvorenom vesmíre nasledovali neskôr desiatky ďalších.

Wikipedia

"Vo vesmíre sa cítim veľmi pohodlne, hoci som si ten pocit pred tým nevedel predstaviť. Našťastie sme všetko dlho predtým nacvičovali," dodáva.

Vyše tridsať hodín

Michael Foreman vystúpil do vesmíru v júni 1998. Bol prvý, kto pracoval v otvorenom priestore. Pobudol tam 32 hodín a 19 minút. Na vesmírnom pobyte bol celkom 637 hodín.

"Za tých päť dekád sme sa poriadne posunuli. Všetko je lepšie, od skafandrov, nástrojov, cez techniku až po samotné výstupy. Ale stále je čo zlepšovať. Napríklad ísť v nasledujúcich dekádach na planétu Mars," hovorí.

Michael už ďalší výstup neplánuje. Pobyt vo vesmíre je extrémne nebezpečný. 

Prvý americký výstup na Mesiac bol pred 50 rokmi, pozrite si reportáž:

Súvisiace články