Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Američania už neveria ruským raketovým motorom, hľadajú domáceho výrobcu
Zdielať na

Američania už neveria ruským raketovým motorom, hľadajú domáceho výrobcu

WASHINGTON / Americké vzdušné sily v utorok oficiálne odštartovali verejnú súťaž na vývoj nových prototypov pohonný raketových systémov. Cieľom je ukončenie americkej závislosti od ruských nosných rakiet, ktorými Američania v súčasnosti vypúšťajú na obežnú dráhu svoje satelity.

Generálporučík Samuel Greaves, ktorý riadi vesmírne a raketové stredisko vzdušných síl, povedal novinárom počas telekonferencie, že prvé návrhy predložia uchádzači do 23. júna a vláda dúfa, že rozdelí zákazky za 160 miliónov dolárov medzi štyroch uchádzačov.

"Program vyžaduje, aby uchádzač použil svoje vlastné zdroje na krytie tretiny nákladov na prototypy," povedal Greaves. Tieto investície, ktoré sú plánované na 12 až 18 mesiacov, vydláždia cestu ďalším zákazkám na vypúšťanie kľúčových vojenských a špionážnych satelitov.

Nechcú sa spoliehať

Letectvo sa snaží splniť lehotu Kongresu na ukončenie používania ruských  raketových motorov RD-180 vo vojenských alebo výzvedných satelitoch. Zákaz prišiel po tom, čo Rusko anektovalo Krym. Američania sa nechcú pri pohone svojej rakety Atlas 5 spoliehať na ruské motory.

Experimentálny nepilotovaný raketoplán X-37B amerického letectva odštartoval na svoju štvrtú tajnú misiu za päť rokov. Na obežnú dráhu ho z floridskej základne Mys Canaveral vyniesla raketa Atlas 5.

Americké vzdušné sily zatiaľ nešpecifikovali, ako dlho vo vesmíre zostane a aký náklad vezie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy