Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Je Európa obývateľná? Sondu NASA k nej vypravia už o 5 rokov
Zdielať na

Je Európa obývateľná? Sondu NASA k nej vypravia už o 5 rokov

HOUSTON / Už od chvíle, keď americká sonda Galileo zistila, že Jupiterov mesiac Európa, má pravdepodobne rozsiahly vodný oceán, stal sa z telesa veľkého zhruba ako náš Mesiac predmet zájmu hľadačov mimozemského života. NASA vypraví k tomuto mesiacu Jupitera sondu s deviatimi špeciálnymi prístrojmi.

Sondu navedú k Európe cez obežnú dráhu okolo Jupitera. Priamo na jej obežnú dráhu to nie je možné, pretože Jupiter má veľmi silné magnetické pole, ktoré zachytáva mnoho nabitých častíc zo Slnka.

Európa obieha práve v mieste, kde je silná koncentrácia nabitých častíc. Pre palubnú elektroniku by bolo veľmi zložité dlhodobo odolávať týmto podmienkam.

Agresívne prostredie

Tým, že bude sonda krúžiť okolo Jupitera, väčšinu času strávi v menej agresívnom prostredí. Obežná dráha sondy bude zvolená tak, aby opakovane prelietala okolo Európy, píše spaceflightnow.com.

Základná misia počíta so 45 preletmi v rôznych vzdialenostiach – od 2 700 do 25 kilometrov. Vedci tak budú môcť skombinovať dáta z detailných meraní pri blízkych preletoch s globálnymi meraniami zo vzdialených preletov.

Zamerané na povrch

Sonda odštartuje až po roku 2020, cesta jej zaberie asi osem rokov, ale už teraz poznáme prístroje, ktoré so sebou ponesie na palube. NASA vybrala z 33 návrhov finálnu deviatku, ktorá by mala preskúmať Európu. Sú to prístroje špecializované na prieskum podpovrchových vrstiev.

Nástroje na magnetické sondovanie, kvalitné kamery, tepelný senzor, radar prenikajúci cez ľad a ďalšie prístroje, ktoré môžu objasniť schopnosť mesiaca podporiť život na planéte Jupiter, píše portál space.com.

NASA zverejnila video, ktoré celý proces vysvetľuje:

Zdielať na

Súvisiace články