Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Malá planétka s veľkou záhadou. Vedci skúmajú žiarivé body na Cerese
Zdielať na

Malá planétka s veľkou záhadou. Vedci skúmajú žiarivé body na Cerese

NASA / Kozmická sonda Down objavila na trpasličej planéte Ceres záhadné svetlé škvrny. Tie zachytili zo vzdialenosti 13 600 kilometrov. Zo série snímok vytvorili členovia vedeckého tímu video.

Nové fotky, ktoré sonda Dawn nasnímala 3. a 4. mája majú rozlíšenie 0,8 míle (1,3 km) na pixel. Odhaľujú, že dve najjasnejšie miesta sa v skutočnosti skladajú z mnohých malých plôch. "Aké sú funkcie týchto plôch nevieme. Zostáva to záhadou," povedal úradník z NASA.

"Vedci špekulujú, či je za intenzívnym jasom týchto miest odraz slnečného svetla, keďže povrch planéty je vysoko lesklý, prípadne či nejde o ľad," hovorí Christopher Russell z University of California v Los Angeles.

Geologicky aktívna

Misia sondy Down začala v septembri 2007. Od júla 2011 do septembra 2012 Dawn obiehal protoplanétu Vesta, ktorá, rovnako ako Ceres, leží v hlavnom páse planét, ktoré sa nachádzajú medzi Marsom a Jupiterom.

Sonda dorazila na 950 kilometrovú planétu Ceres 6. marca, aby začala s budovaním prvej kozmickej lode na obežnej dráhe trpasličej planéty. Píše o tom portál Space.com.

Sonda začne komplexné mapovanie povrchu planéty, ktorá by mala odhaliť kľúčové poznatky o geologickej histórii Ceres. Výsledkom by mohol byť poznatok, že trpasličia planéta je stále geologicky aktívna. Túto možnosť naznačil Hubbleov vesmírny teleskop pozorovaním vodnej pary stúpajúcej z Ceresu.

Pozrite si video vedcov:

Súvisiace články