Oblačno
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
NASA ponúka 5000 dolárov. Za odmenu treba len vymyslieť, ako prežiť na Marse
Zdielať na

NASA ponúka 5000 dolárov. Za odmenu treba len vymyslieť, ako prežiť na Marse

WASHINGTON / Plánov dobytia Marsu vzniklo už nespočetne veľa. Či už reálnych, alebo utopistických. Americká NASA teraz vypisuje odmenu 5000 dolárov trom ľuďom, ktorí im pomôžu vymyslieť, ako dlhodobo prežiť na červenej planéte.

Do výzvy, ktorú americká vesmírna agentúra zverejnila na svojej oficiálnej web stránke, sa môže zapojiť úplne každý. Uzávierka nápadov do súťaže je 7. júna.

"Nápady by sa mali týkať toho, ako prežiť na Marse 500 dní, kým nepriletia zásoby zo Zeme. Nápady by sa mali týkať prístrešku, jedla, vody, dýchateľného vzduchu, komunikácie, cvičenia a medicíny. Vaše fantázii sa medze nekladú," píše sa na stránke NASA.

Rok 2030

Ak všetko pôjde podľa plánu, chce NASA let na červenú planétu s ľudskou posádkou, ktorá by stanicu založila, uskutočniť v roku 2030. Plánovači letu ale ešte musia vyriešiť niekoľko nezodpovedaných otázok. 

Už teraz vyvíjajú pre misiu na Mars najväčšiu a najsilnejšiu nosnú raketu v histórii.

Súčasné nosiče totiž nie sú schopné vyvinúť s tak veľkým nákladom, ktorý bude treba na červenú planétu dopraviť, dostatočnú rýchlosť na opustenie zemskej príťažlivosti.

Opportunity odbehla na Marse svoj prvý maratón, pozrite sa:

Súvisiace články