Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Pomôžte astronómom nájsť mená pre 32 exoplanét a hviezd
Zdielať na

Pomôžte astronómom nájsť mená pre 32 exoplanét a hviezd

BRATISLAVA / Astronómovia žiadajú verejnosť o pomoc. Vyhlásili celosvetovú súťaž, ktorá má pomôcť nájsť mená 32 exoplanétam a hviezdam. Zúčastniť sa môže každý, je to bezplatné a registácia nie je potrebná.

Verejnosť môže hlasovať a rozhodnúť o názve pre exoplanéty, aj ich materské hviezdy v súťaži "NameExoWorlds", ktorú organizuje Medzinárodná astronomická únia (IAU))

Ľudia môžu hlasovať do 31. októbra a víťazné mená potom astronómovia ohlásia v polovici novembra.

Pomoc astronómom

NameExoWorlds odštartovala už minulý rok v júli, kedy IAU, ktorá priraďuje oficiálne mená nebeským objektom a ich povrchovým vlastnostiam, vybrala skupinu 260 extrasolárnych systémov obsahujúcich 305 mimozemských svetov.

V januári tohto roku astronomické kluby a neziskové organizácie po celom svete hlasovali, ktorých dvadsať z 260 systémov sa dostane do súťaže. Mnohé z týchto planét sú celkom známe. Napríklad 51 Pegasi b, ktorá sa v roku 1995 stala prvou objavenou exoplanétou obiehajúcou okolo plazmovej hviezdy.

V apríli kluby a organizácie predložili návrhy na mená pre tieto exoplanéty i 15 hostiteľských hviezd. (Ostatných 5 hviezd už malo bežné mená a preto boli tabu.)

Pomenujte planétu

Teraz je na rade verejnosť. Verejné hlasovanie otvorili v utorok počas ceremónie na 29. valnom zhromaždení IAU na havajskom Honolulu.

Zúčastniť sa môže každý. Musí len navštíviť oficiálnu stránku NameExoWorlds. Hlasovanie je bezplatné a nevyžaduje registráciu. Povolené je hlasovanie zo všetkých počítačov, tabletov či smartfónov.

Z jedného zariadenia môžete zahlasovať len raz za každý z 20 exoplanetárnych systémov.

Vedci pomocou Keplerovho teleskopu našli prvú exoplanétu, ktorá je porovnateľná veľkosťou aj vzdialenosťou od svojej hviezdy so Zemou, Kepler - 452b: