Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Dvaja americkí astronauti vystúpili do vesmíru, opravujú ISS
Zdielať na

Dvaja americkí astronauti vystúpili do vesmíru, opravujú ISS

WASHINGTON / Americkí astronauti Scott Kelly a Kjell Lindgren v stredu vystúpili z Medzinárodnej vesmírnej stanice, aby urobili nutnú údržbu. Ide o jeden z dvoch plánovaných pracovných výstupov. Ten budúci je naplánovaný na 6. november. Kelly o niekoľko hodín prekoná rekord amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) v pobyte na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

Kelly je na ISS marca a zostane na stanici až do marca 2016. Doterajší rekord astronautov NASA je 215 dní a Kelly ho prekoná vo štvrtok skoro ráno.

Pri dnešnom pracovnom výstupe zo stanice majú Američania namazať robotické ranemo, usadiť káble, odstrániť izoláciu elektronickej prepínacej jednotky a zaizolovať detektor antihmoty.

Chladiaci systém v chode

Výstup sa o pár minút omeškal, keď Lindgren neúmyselne predčasne uviedol do chodu chladiaci systém vo svojom obleku. Kontrola letu výstup pozdržala, kým sa nepresvedčila, že je oblek bezpečný.

Voda sa používa k chladeniu ochranného odevu. Pri jednom z výstupov pred dvoma rokmi sa porucha chladiaceho systému v prilbe takmer stala osudnou jednému z astronautov.

Odkaz cez Twitter

Kellyho dvojča Mark prostredníctvom Twitteru bratovi odkázal, aby bol opatrný, ale aby si výstup užil. Sám sa v roku 2011 zúčastnil misie, pri ktorej bol na ISS dopravený detektor. Teraz je potrebné ho obaliť tepelnou izoláciou, aby sa zvýšila jeho životnosť.

Rekord NASA v pobyte na ISS drží Miguel López-Alegría. Pobudol tam 215 dní, osem hodín a 22 minút. Kellymu s predstihom telefonicky zagratuloval prezident Barack Obama, keď povedal, že jeho výkon nie je nič zanedbateľného. Kelly na to povedal, že rekordy sú na to, aby sa prekonávali.

Rekord

Kelly už pred niekoľkými dňami jeden rekord zaznamenal, totiž v súčte pobytu vo vesmíre za štyri mesiace, ktorých sa účastnil. Pobudol v nich 383 dní a kým sa vrátil na Zemi, zvýši sa tento počet na 522 dní.

Aj tak ale zostane ďaleko za Rusom Gennadijom Padalkom, ktorý tento rok v septembri zaznamenal rekordných 878 í strávených vo vesmíre za päť svojich letov.

Na Zem padala ruská kozmická loď, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články