Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
K Zemi sa rúti veľký objekt, minie ju len tesne
Zdielať na

K Zemi sa rúti veľký objekt, minie ju len tesne

WASHINGTON / Posledný októbrový deň preletí okolo Zeme 400 metrov veľký asteroid prezývaný "veľká tekvica", pretože to bude v čase sviatku Halloween. Teleso sa ale k našej planéte nepriblíži na menšiu vzdialenosť ako 480 000 kilometrov.

Podľa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) "veľká tekvica" minie Zem v bezpečnej vzdialenosti v podvečer 31. októbra.

"Aj keď to bude podľa kozmických meraní naozaj tesné, zostane teleso podľa odhadov pomerne temné, takže pozorovatelia neba budú na Zemi potrebovať aspoň malý teleskop, aby ho zbadali," povedal odborník NASA na vesmírne objekty blízko Zeme Paul Chodas.

Zvyškové telesá

Asteroidy alebo planétky sú malé zvyškové telesá z čias vzniku planét. Tieto objekty nepravidelného tvaru obiehajú rovnako ako planéty po určitej obežnej dráhe okolo Slnka.

Blížiacu sa planétku s katalógovým označením 2015 TB145 objavili astronómovia len 10. októbra vďaka prístrojom Havajskej univerzity.  

Optický ďalekohľad

Experti NASA budú prelet sledovať s pomocou optických ďalekohľadov aj rádioteleskopov. Je to na niekoľko ďalších rokov najlepšia príležitosť urobiť snímky asteroidu rádioteleskopom, tvrdá ďalší expert NASA Lance Benner.

"Chystáme sa prvýkrát otestovať možnosť robiť radarové snímky s rozlíšením dva metre a dúfame, že dosiahneme doteraz nevídanú úroveň detailov," povedal Benner.

Z doteraz známych planétiek sa očakáva ďalší podobne blízky prelet až v roku 2027. Asteroid 1999 AN10 veľký 800 metrov sa k Zemi priblíži zhruba na vzdialenosť Mesiaca. Často ale bývajú asteroidy mieriaci k Zemi objavené len krátko pred takou udalosťou.

K Zemi sa z času na čas približujú asteroidy. Niektoré sú väčšie, iné menšie, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články