Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vesmírna loď Orion na druhý pokus odštartovala
Zdielať na
Veda a technika

Vesmírna loď Orion na druhý pokus odštartovala

FLORIDA / Z Mysu Canaveral na Floride v piatok o 7:05 miestneho času (13:05 SEČ) odštartovala na svoj prvý testovací let vesmírna loď Orion amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Táto loď má v budúcnosti slúžiť na pilotované misie na Mesiac, Mars či asteroidy. Počas dnešného letu však na jej palube nie je žiadna posádka. Orion mal pôvodne odštartovať už vo štvrtok 4. decembra, no pre rôzne technické problémy a silný vietor museli štart posunúť o 24 hodín.

Dvakrát obletí Zem

Orion vyniesla do vesmíru raketa Delta 4 Heavy. Neskôr by však mal na to slúžiť pripravovaný Space Launch System, ktorý plánujú po prvý raz otestovať v roku 2017 alebo 2018. Loď počas dnešného približne 4,5 hodiny trvajúceho testu dvakrát obletí Zem vo výške takmer 6 000 kilometrov, pričom pri návrate do atmosféry dosiahne rýchlosť až 32-tisíc kilometrov za hodinu.

Jej tepelný štít by mal byť vtedy vystavený teplote viac ako 2 000 stupňov Celzia. Orion by mal nakoniec dopadnúť do vôd Tichého oceánu neďaleko mexického polostrova Baja California.

Zdielať na

Súvisiace články