Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Štart novej kozmickej lode sa odkladá na piatok
Zdielať na

Štart novej kozmickej lode sa odkladá na piatok

MYS CANAVERAL / Vesmírna loď Orion sa pripravuje na svoju prvú cestu okolo Zeme. Štvrtkový štart museli kvôli vetru a následným technickým problém o 24 hodín odložiť.

Nový vesmírny dopravný prostriedok Spojených štátov má znovu priniesť človeka na Mesiac, ale taktiež umožniť výpravy ľudí k asteroidu a rovnako na Mars. S prvým pilotovaným letom s astronautmi na palube sa počíta po roku 2020.

Náklady programu Orion, na ktorom sa výrobou servisného modulu podieľa i Európska vesmírna agentúra (ESA), sa pohybuje okolo 15 miliárd dolárov.

Prerušenie štartu

Ďalšie finančné prostriedky si vyžiada aj vývoj a výroba novej rakety NASA, ktorá by mala Orion vynášať do vesmíru. Jej test s obletom Orionu okolo Mesiaca je naplánovaný na koniec roka 2017.

SITA

Štvrtkový skúšobný let, ktorý potrvá štyri a pol hodiny, by mal preveriť systémy dôležité pre bezpečnosť a životné podmienky posádky pri štarte, počas letov i pri návrate na Zem.

NASA.gov

Významnou novinkou je okrem iného záchranný systém pre prerušenie štartu, ktorý by mal počas vzletu v prípade havárie dostať modul s posádkou do bezpečia.

Previerka vo vesmíre

Vypustenie bezpilotného Orionu bude pre NASA najväčšou akciou. Po 33 rokoch od prvého štartu raketoplánu má agentúra k dispozícii plavidlo schopné vydať sa i do ďalekého vesmíru, píše Reuters.

Štart Orionu prerušil silný vietor,

Twitter

Kabína má vyletieť do výšky 5 800 km na Zemou. Prenikne Van Allenovými pásmi žiarenia. Odtiaľ sa vráti do atmosféry. Prvý letový test má preveriť jej ochranný štít, aerodynamiku, palubné prístroje a padákový systém.

Pozrite si priložené video:

Na palube má 1 200 snímačov pre meranie vibrácií, hluku, teploty a ďalších charakteristík.

Poletí rýchlejšie

Ako je u amerických pilotovaných strojov zvykom, bude pristávať na padákoch do oceánu, v tomto prípade Pacifiku. Za 4 hodiny a 23 minút letu vletí do zemskej atmosféry rýchlosťou okolo 30 tisíc kilometrov za hodinu, teda rýchlejšie, ako je obvyklé.

Kabínu budú tisíc kilometrov od kalifornského San Diega čakať lode vojnového námorníctva.

Súvisiace články