Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prvé snímky z modulu kométy. Philae sedí na mieste
Zdielať na

Prvé snímky z modulu kométy. Philae sedí na mieste

DARMSTADT / V stredu prvýkrát v histórii pristál výrobok ľudských rúk na kométe. Sonda Philae sa mala po pristátí pripútať pomocou kotiev, čo sa ale nestalo. Napriek tomu sa zdá, že sedí pevne na mieste a s vedcami komunikuje. Prvý panoramatický obrázok z povrchu sa skladá zo šiestich fotografií.

Od stredy večera sa vedci z Európskej vesmírnej agentúry pokúšajú zistiť, čo konkrétne vesmírne laboratórium Philae pri pristátí robilo. Podľa najnovších správ zo štvrtkového rána sa jej podarilo usadiť na povrchu až na tretíkrát.

Sonda Philae sa stabilizovala a pevne spočíva na povrchu kométy Čurjumov-Gerasimenko, píše britská BBC.

Nerušené spojenie

Vedcom sa podarilo nadviazať spojenie stále rádiové spojenie so sondou, ktorá už od rána nášho času posiela na Zem nielen údaje, ale aj snímky svojho okolia.

SITA

Rosetta medzitým musela upravovať svoju polohu, aby mala nerušené spojenie. I tak má k dispozícii dve komunikačné okná za deň, ale tie sú našťastie dostatočne dlhé.

Po dlhej ceste vesmírom sa európska sonda Rosetta stala historicky prvým strojom vyrobeným ľudskou rukou, ktorý dosiahol obežnú dráhu okolo kométy:

Nevylúčili možné problémy

Agentúra ESA zatiaľ nezverejnila všetky fotografie. Oficiálne bola jedna zverejnená ráno, ale na popoludňajšej tlačovej konferencii bol k videniu i prvý panoramatický obrázok.

SITA

Stroj podľa správ agentúry stále nie je pripútaný k povrchu harpúnami, ktoré ho mali pevne ukotviť. Jeho pozíciu je možné považovať za ustálenú, aj keď možné problémy ešte nie sú vylúčené.

Modul posiela fotografie, pohľadnice a tweetuje v rôznych jazykoch. Napriek tomu, že slovenskí vedci sa podieľali na jeho zostrojení, slovenčina chýba. Pozrite si priloženú reportáž Dáriusa Haraksina:

Súvisiace články